Naslovna » Deca » Studenti » Najbolji student

Najbolji student

Studentske muke: Kako postati i ostati najbolji?

dd

Svi vredni studenti imaju za cilj da budu najbolji u grupi, na godini, u klasi, da ste istaknu među konkurencijom i što duže zadrže svoju poziciju. Naravno, za postizanje toga postoji samo jedan recept, a to je – vredan i naporan rad, puno uloženog truda, doslednosti i strpljenja. Uz to – dodali bismo još nekoliko saveta koji će vam pomoći u tome:

Pažljivo pratite predavanja

Nije potrebno da sedite u prvoj klupi ili prvom redu ispred profesora dok drži predavanje kako biste mu se dojmili kao student kojeg bi trebalo da pohvali, već bi pažnja na predavanju trebalo da bude usmerena na novo gradivo koje je potrebno savladati. Iskoristite maksimalno vreme provedeno na predavanju jer ćete na taj način olakšati sebi kasniji deo – samostalnu pripremu gradiva za ispit. Iako vam to možda ponekad deluje kao zamorna i dostadna aktivnost – ali potrudite se da uvek hvatate beleške sa predavanja, a kasnije ćete sigurno biti srećni što ste to uradili.

Budite aktivni

Još jedan od načina da sebi olakšate učenje novog gradiva jeste da se aktivno uključite u predavanja (ili vežbe), naravno – ukoliko imate priliku za to. Aktivno praćenje nastave svakako je veoma važno, ali učestvovanje može podići vašu produktivnost na još viši nivo. Pokažite interesovanje, razmenjujte svoje ideje i mišljenja sa kolegama i profesorima i pokušajte da razjasnite sve nedoumice koje imate – tu na licu mesta. Na ovaj način vi ste već na pola puta do usvajanja znanja vezanog za to gradivo.

Uklonite ometače pažnje

Ako želite da iskoristite predavanje na najbolji način – potrebno je da budete skoncentrisani na ono što slušate, zbog čega bi trebalo da uklonite sve što vam može odvlačiti pažnju. Nemojte da vam bude neugodno da sednete dalje od svog društva (sa kojima jeste zabavnije, ali ne i produktivnije sedeti) kako biste mogli potpuno da se posvetite predavanju. Ugasite ili potpuno stišajte telefon kako vas ne bi ometala obaveštenja koja stižu ili nešto tome slično. Najbolji način da se skoncentrišete jeste da budete aktivni slušaoc i da postavljate pitanja ukoliko vam je nešto nejasno ili želite još o tome da čujete od profesora.

Redovno završavajte svoje obaveze

Nemojte čekati da vam se obaveze nagomilaju jer, čak iako stignete sve da ih uradite na vreme, postoji velika verovatnoća da ćete ih uraditi površno, bez dugoročne koristi. Umesto toga, rasporedite svoje obaveze tako da sve redovno završavate, što će vam stvoriti odlične radne navike, smanjiti stres i povećati produktivnost – koja će vam biti preko potrebna tokom pripreme ispita i ispitnog roka.

Temeljna priprema za ispit

Kako biste bili sigurni da ćete se dobro pripremiti za ispit, za početak potrebno je da sa učenjem krenete na vreme, a zatim da se isplanirate tako da, tempom koji vam odgovara, na vreme pređete svo potrebno gradivo. Iskoristite sve tehnike učenja koje su vam dostupne i koje vam odgovaraju, a koncentracija neka vam bude usmerena na krajnji cilj. U periodu pripreme ispita ne morate apsolutno isključiti sve što nije vezano za učenje, ali neka vam to bude prioritet, uz pauze koje će vam pomoći da se kasnije lakše skoncentrišete i budete produktivniji u učenju. Pred ispit se dobro odmorite, jer jedino tako ćete biti u stanju da na pravi način pokažete svoje znanje – kad vaš red na odgovaranje dođe.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top