Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca » Deca » Kako se kvalitetno igrati s decom?

Kako se kvalitetno igrati s decom?

kako-se-kvalitetno-igrati-sa-decom

Igra roditelja i deteta jako utiče na njihovu bliskost, povezanost i poverenje. 

Najbolji način igranja s detetom je da se i sami vratite u njegov uzrast i igrate se kao da ste i sami dete. Nije dovoljno odvojiti vreme i otići s decom u parkić ili u bioskop ili ih uključiti u neke kućne poslove. Naravno da i takve aktivnosti zbližavaju decu i roditelje i uživanje u ovakvom druženju će biti obostrano.
Međutim, ukoliko se aktivno uključujete u detetovu igru, šaljete mu poruku da ste zainteresovani za ono što radi a dete će to intuitivno prepoznati. Potrudite se da u toj igri učestvujete punim screm, da vam u to vreme misli ne lutaju, telefon isključite, tv pogasite i jednostavno se prepustite. Potpuno se posvetite igri i pažljivo slušajte šta vam dete govori ili vas pita.

Kako se kvalitetno igrati s decom?

S detetom se igrajte kao da ste i sami dete.
Igrajte se lekara, prodavačice, frizerke, vaspitačice, majstora (bilo koje vrste)… Deca najviše vole igre u kojima oponašaju dnevne situacije.
U takvoj igri jača emocionalna povezanost između vas i deteta, a time jača i detetova privrženost i poverenje prema vama. Kada u odnosima vas i deteta preovlađuju osećanja zadovoljstva, zabave i dobrog raspoloženja tada će se lakše prebroditi stresni trenuci i uopšte će se poboljšati svakodnevna komunikacija.

Nemojte oklevati
Neka vas ne obeshrabri ako ne uhvatite odmah detetov ritam i ne prepoznate šta mu treba. Poštujte njegovu želju ako hoće samo da se igra, jer postoje i takve situacije. Ako vam se to češće događa zapitajte se da li je uzrok tome vaše ranije odbijanje zbog koga je dete i naučilo da se igra samo. Nemojte oklevati. Polako mu se nametnite u igri. Ako vidite da se igra prodavačice samo ga “usputno” pitajte koliko košta to i to. Videćete da će dete prihvatiti vaš “poziv” za igru.
Kroz igru s decom imate priliku da bolje razumete zašto se vaše dete ponaša tako kako se ponaša. Kada takva druženja postanu vaša svakodnevica brzo ćete se uveriti da je vreme koje ste odvojili za zajednički igru dragoceno.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top