Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Dešavanja » Međunarodni dan zaštite močvara

Međunarodni dan zaštite močvara

medjunarodni-dan-mocvare

2. februar, Međunarodni dan zaštite močvara

Međunarodni dan zaštite močvara ekološki je praznik koji se obeležava u celom svetu svakog 2. februara sa ciljem da se zaštite ovi jedinstveni ekosistemi.

Pomenuti datum je dan kada je potpisana Ramsarska konvencija 1971. u Iranu. Ipak, prvi put je obeležen tek šest godina kasnije. Od tada, na zvaničnoj internet strani Konvencije o močvarama preko 95 zemalja postavilo je izveštaje o aktivnostima. Naime, državne institucije, nevladine organizacije i grupe građana svake godine organizuju različite aktivnosti kako bi podigli nivo svesti o značaju močvara. Aktivnosti su različitih vrsta i obima, od predavanja do seminara, izleta, takmičenja za decu, akcija čišćenja, medijskih nastupa, do novih pravila o zaštiti močvara i novih programa na državnom nivou.

Šta su močvare?
Močvare su plitke vode stajaćice, odnosno tlo natopljeno najčešće slatkom vodom, koje se odlikuje niskom pH vrednošću (odnosno kiselošću) i bioraznolikošću staništa za mnoge biljne i životinjske vrste, kao što su vodozemci, ribe, ptice, skakavci, gmizavci i sisari.

Močvaru kao čest oblik voda stajaćica treba razlikovati od
a) lokve, plitke udubine sa vodom koja presušuje tokom sušnog razdoblja
b) bare, plitka vodena masa kojoj sunce dopire do dna i odlikuje se bujnim biljnim rastinjem
c) jezera, koja na zemlji nastaju tek nakon ledenog doba

Močvare se najčešće nalaze u rečnim nizinama ili uz jezera, odnosno u reljefnim depresijama s intenzivnom vegetacijom. U močvarama se, za razliku od tresetišta, ne stvara treset.

Prema poreklu i načinu dotoka vode močvare se dele na:

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top