Naslovna » Dešavanja » Dajen Fosi

Dajen Fosi

dajen-fosi

Na današnji dan – 16.01. – rođena je istraživačica planinskih gorila Dajen Fosi (1932-1985).

Dajen Fosi, školovala se u San Hozeu i na Kembridžu. Posvetila je gotovo dve decenije zaštiti planinskih gorila u džunglama Ruande i o tome napisala knjigu “Gorile u magli”.

Fosi je misteriozno ubijena u stanu u kojem je živela, 26. decembra 1985. godine. Kako su tada pisali mediji, probodena je mačetom, a na taj način kriminalci su je kaznili jer je predvodila brojne patrole da bi spečila krivolov.

Sahranjena je u nepristupačnim predelima nacionalnog parka u Ruandi u kojem se sahranjuju i gorile.

Fosi i njen saradnik dr Džordž Šaler proučili su detaljno te zagonetne životinje, otkrili su i da planinske gorile žive u grupama do 30, kao i da “komuniciraju” širokom lepezom glasova.

Otkrili su da oni do hrane odlaze i kilometar daleko, kao i da tu, pre odlaska na spavanje, grade lože od grana i lišća.

O njenom životu govore autobiografska knjiga “Gorile u magli” prema kojoj je nastao i film. Glavnu ulogu tumačila je Sigorni Viver, koja je te 1988. godine dobila nagradu Zlatni globus.

Računa se da je u divljini, u području Virunških vulkana i u šumi Bvindi u Ugandi i u DR Kongo ima tek oko 600 planinskih gorila.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top