Mona Wellness priča u dvoje

Milan Nedić

milan-nedic

General Milan Nedić rođen je 2. septembra 1878. godine u Grockoj od oca Đorđa, sreskog načelnika i majke Pelagije, učiteljice. Familija Nedić vodi poreklo iz sela Zeoke kod Lazarevca od dvojice srpskih junaka iz bitke kod Čokešine u Prvom srpskom ustanku. Imao je rođenog brata Milutina Nedića, generala jugoslovenske vojske.
Po završenoj gimnaziji u Kragujevcu 1895. godine, upisao je Nižu školu Vojne akademije koju je završio 1904. godine. Potom je završio i Generalštabnu pripremnu školu, kao i specijalizaciju u Francuskoj, pa je odmah stupio na dužnost u vojsci.

U balkanskim ratovima dobio je prva odlikovanja i medalje za hrabrost. Unapređen je u čin majora 1910. godine. U 38. godini bio je generalštabni pukovnik, jedan od najmlađih u srpskoj vojsci.

Nedić je imenovan za ordonans-oficira kralja Petra I 1916. godine. U septembru 1918. godine komandovao je Pešadijskom brigadom Timočke divizije, prilikom proboja Solunskog fronta.

Nakon završetka Prvog svetskog rata, 1923. godine, postao je divizijski general u vojsci, a 1930. godine je konačno unapređen u čin armijskog generala Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Milan Nedić postavljen je za ministra vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije 1939. godine. Zbog otvorenog svrstavanja uz Nemačku i Adolfa Hitlera, ubrzo je smenjen.
Nedić je smenjen sa dužnosti 6. novembra 1940. godine i stavljen pod prismotru. Formalan razlog za smenu bio je nespremnost jugoslovenske vojske prilikom bitoljskog incidenta, a pravi razlog – veze sa Ljotićem. Povod za njegovo smenjivanje sa položaja ministra bio je memorandum koji je 1. novembra 1940. dostavio knezu Pavlu i premijeru Dragiši Cvetkoviću u kome su se našle spoljnopolitičke ideje Dimitrija Ljotića.

Drugi svetski rat…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top