Martovska Akcija 2020
Naslovna » Deca » Studenti » Najbolja priprema za usmeno odgovaranje

Najbolja priprema za usmeno odgovaranje

 

stad

Najbolja priprema za usmeno odgovaranje

Koliko puta vam se desilo da smatrate da se savršeno savladali gradivo i da ste naučili sve što je bilo potrebno – ali ipak to niste uspeli dobro da prenesete kada je došlo vreme za usmeno odgovaranje? Naravno, u tom trenutku za loše odgovaranje može biti kriva i trema ili pad koncentracije, ali postoji još nešto pored toga.

Naime, učenje gradiva i savladavanje štiva samo je jedan od koraka ka dobrom usmenom odgovaranja, od kojeg uglavnom i zavisi ocena koju ćete dobiti. Ispiti su stresna situacija za svakoga, ali ukoliko se dobro pripremite – sve će biti bolje nego što ste očekivali i jednostavno ćete dati sebi šansu da zaista pokažete sve što ste naučili. Zar to nije sjajno?

Ako se do sada niste susreli sa tehnikama pripreme za odgovaranje – sada je krajnje vreme:

Generalna proba

Nakon što savladate svo potrebno gradivo za odgovaranje, pokušajte da sebi objasnite suštinu i sadržaj gradiva – naglas! Postavite se kao da pričate nekomo ko o tome ne zna ništa ili barem ne mnogo i kome bi trebalo da objasnite suštinu. Ako vam je lakše – napravite generalnu probu usmenog ispita i zamolite nekoga da vas sasluša. Ispišite pitanja po lekcijama, a neka vam “žiri” postavlja pitanja na koja ćete vi odgovarati.

Sažet koncept

Mnogim studentima je na uspenom ispitu veoma važan deo pisanja koncepta pitanja. Na ovaj način oni uspevaju da saberu sve što je bitno vezano za pitanje koje su dobili, a tako što koncept sastave od kratkih teza – obezbeđuju sebi sigurnost prilikom odgovaranja, jer sigurno neće izostaviti ono što je najbitnije reći. Ostalo je sve povezivanje napisanih teza i iznošenje drugih informacija. Upravo je zato veoma važno da znate kako da napišete koncept koji će vam pomoći prilikom usmenog odgovaranja – budite koncizni, pišite teze ili samo reči koje će vas podsetiti na ono što bi trebalo da kažete. Koncept možete i vežbati dok učite tako što ćete lekcije ponavljati upravo na ovaj način – pišući koncept koji će vam poslužiti kao podsetnik dok sami sebi prepričavate naučenu lekciju.

Priprema za ispit

Na ispitu vaše samopouzdanje može biti poljuljano – ali važno da se smirite i ne dozvolite da vas trema i trenutne okolnosti spreče da odgovorite tačno na sva pitanja koja će vam biti postavljena. Naravno, što ste sigurniji u svoje znanje, to će vam i samopouzdanje biti na višem nivou. Međutim, na dobar osećaj u vama može uticati i to da li ste umorni ili naspavani, da li ste žedni, gladni i slično, zbog čega bi trebalo zaista da se potrudite da sve što je potrebno uradite na vreme kako biste se osećali što bolje. Dan pre ispita lezite na vreme kako biste se naspavali; na dan ispita pokušajte da ustanete ranije kako biste stigli da ispunite sve svoje rituale koji čine da se osećate dobro i da lepo započnete dan; na ispit ponesite vodu i nešto slatko kako biste osigurali dovoljno energije da izdržite do kraja ispita i slično. Na ovaj način prilikom ispitivanja vaš fokus će biti na onome što bi trebalo da kažete, a ostale stvari će biti manje bitne – sve dok se odgovaranje ne završi.

Poučeni iskustvom

Sem ukoliko ste brucoš – sigurno ste do sada imali susreta sa usmenim odgovaranjem. Vrlo je važno da se prisetite kako vam je prošli put bilo, šta je to što niste uradili dobro ili šta je to zbog čega ste ponosni na sebe i svoje usmeno odgovaranje. Na ovaj način uspećete da ispravite neke greške koje ste napravili prošli put ili ćete se potruditi da ih jednostavno ne ponovite, što je već napredak. Vremenom – poučeni svojim iskustvom (ali i iskustvom kolega koje ste imali prilike da slušate tokom ispita) postaćete majstor u usmenom odgovaranju!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top