Rana Rezervacija Mona
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Osnovne škole » Osnovna škola Skadarlija – Stari grad – Beograd

Osnovna škola Skadarlija – Stari grad – Beograd

osnovna-skola

Osnovna škola Skadarlija – Stari grad – Beograd
Beograd, Stari grad
Francuska 26
011 7247 445
www.osskadarlija.edu.rs

OŠ “Skadarlija” nalazi se u najužem centru grada. Izlazi na dve ulice: Skadarsku 35 i Francusku 26, pri čemu je većina učionica okrenuta dnevnom miru, tišini i svetlosti Skadarlije po kojoj škola nosi ime. Po svom položaju škola pripada boemskoj četvrti Skadarske ulice koja ima naglašenu potrebu za kulturno-umetničkim programima. U neposrednoj blizini škole nalaze se državne i nacionalne ustanove, fakulteti, srednje škole, predškolske ustanove, muzeji, pozorišta i brojni kulturnoistorijski spomenici.

Položaj škole
Privredno okruženje škole uglavnom čini uslužna delatnost. Ekonomska i obrazovna struktura stanovništva je bolja u odnosu na Grad i Republiku. Naša škola je okružena nekim od najlepših delova Beograda: boemska četvrt Skadarlija, Knez Mihajlova, Kalemegdan, Trg republike, Botanička bašta, ZOO vrt…

U neposrednom okruženju smeštene su brojne obrazovne ustanove – Filozofski i Filološki fakultet, PMF, Fakultet za menadžment “Megatrend”, Prva beogradska gimnazija i još četiri srednje i šest osnovnih škola.

Nalazimo se …
Nalazimo se u neposrednoj blizini najpoznatijih i najvećih kulturnih i drugih institucija kao što su:

Muzeji: Narodni muzej, Pedagoški muzej, Vukov i Dositejev muzej, Etnografski muzej, Narodni muzej, Vojni muzej, PTT muzej, Muzej Nikole Tesle
Pozorišta: Narodno pozorište, Pozorište “Boško Buha”, Pozorište “Duško Radović”, Pozorište na Terazijama, Bitef teatar
Gradska biblioteka
Dečiji kulturni centar Beograda
Bioskopi “Jadran”, “Balkan” i “Kozara”
SC “25. maj”
Takođe, spomenici na Trgu Republike, Kalemegdan, Botanička bašta, Planetarijum i Skadarlija u kojoj je locirana škola, objekti su u društvenoj sredini koji se koriste za realizaciju vaspitno-obrazovnih zadataka.

Nešto o Skadarliji
U Skadarliji je živeo i umro poznati srpski književnik i slikar Đura Jakšić. Njegova kuća je pretvorena u sastajalište pesnika Skadarlijskih večeri. U današnjoj Skadarliji, koja je izuzetna turistička atrakcija Beograda, nalaze se poznati restorani: Tri šešira, Šešir moj, Ima dana, Dva jelena, Skadarlija, Zlatni bokal i Dva bela goluba, zatim galerije, prodavnice antikviteta i suvenira.

Ovu ambijentalnu celinu, čija je revitalizacija počela 1968. godine, urbanistički i arhitektonski je oblikovao poznati beogradski arhitekta Uglješa Bogunović, sačuvavši njene postojeće vrednosti, a uvodeći, istovremeno, sve što je neophodno za savremeno funkcionisanje i visoki standard.

Stari, boemski deo Beograda, Skadarlija, nastao je krajem 19. i početkom 20. veka kada su njene kafane bile stecište najpoznatijih imena kulturnog Beograda. Najčešće je porede sa pariskim Monmartrom, kako po izgledu, tako i po veseloj umetničkoj atmosferi.

Ovaj deo grada formirao se u prvoj polovini 19. veka, a 1872. godine Skadarska ulica je dobila ime, kada je izvršena i numeracija kuća. U Skadarliji su nekada stanovali mnogi poznati književnici, glumci, slikari i novinari. Boemsko obeležje poprima od 1901. godine, kada su se, posle rušenja poznate kafane Dardaneli, njeni gosti preselili u kafane Skadarlije. Tu su mnoge viđene domaće i strane glave svoje najlepše dane provodili noću.

Prostor i opremljenost škole
Škola raspolaže školskim prostorom čija korisna površina iznosi 4122 m2. Škola je opremljena novim nameštajem i savremenim nastavnim sredstvima.

Za školsku 2008/09. godinu dodatno opremili školu sa kompletnim novim nameštajem (klupe, stolice, table, plakari, oprema za fizičko vaspitanje, vitrine i klupe za hodnike i holove). Novim nameštajem opremljene su biblioteka, zbornica, kancelarije stručnih saradnika i finansijsko-administrativnog radnika, produženi boravak, trpezarija i kafe kuhinja.

Pomenućemo samo ono najvažnije:

14 kabineta (sa 10 pomoćnih prostorija za pripremu),
2 sale (fiskulturna i svečana)
Opremljena trpezarija sa kuhinjom
Dve galerije
Muzej dečjeg likovnog stvaralaštva
3 manja dvorišta, koja su istovremeno i sportski tereni
Ormarići za učeničke stvari
Tehnička opremljenost
U svakoj učionici postoji TV i DVD plejer, u školi postoji nekoliko video-bimova i kabinet za informatiku opremljen najmodernijim računarima i potrebnom opremom, a pored toga škola poseduje i druga brojna vizuelna i tehnička sredstva za nastavne predmete.

Od ove godine imamo i dve “pametne table” – multimedijalne i interaktivne table.

Ove table, pored toga što se mogu koristiti kao klasične, omogućavaju pisanje interaktivnim perom (koje preuzima funkciju miša) i prikazivanje različitih slika, šema, mapa, tabela (koje se unose preko računara), sa kojima se posle može baratati i direktno preko ekrana koji reaguje na dodir.

“Pametna tabla” može da sačuva podatke koji su na njoj i da prenese sadržaj na računar učenika koji nisu u školi zbog bolesti ili nečeg drugog.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top