Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Osnovne škole » Osnovna škola Vuk Karadžić – Stari grad – Beograd

Osnovna škola Vuk Karadžić – Stari grad – Beograd

osnovna-skola

Osnovna škola Vuk Karadžić – Stari grad – Beograd

Beograd, Stari grad
Takovska 41
011 3237 314
www.osnovnaskolavukkaradzic.edu.rs

 

Po datumu osnivanja Osnovna škola “Vuk Karadžić” je druga osnovna škola u Beogradu. Počela je sa radom 1. septembra 1838. godine. U prošlosti je bila poznata kao Palilulska škola, i to sve do 1931. godine, kada joj je dodeljen današnji naziv koji je dobila po velikanu srpske kulture i književnosti, Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Za realizaciju vaspitno-obrazovnog rada koriste se četiri objekta u ulici Takovskoj 41, koji su izgrađeni u različito vreme.

Najstariji objekat, tzv. Stara škola, izgrađen je 1894. godine. U njemu se danas održava nastava za učenike od 5. do 8. razreda, i nalazi se biblioteka sa 18000 knjiga. Zgrada je zaštićena kao spomenik kulture.

Mala škola izgrađena je 1905. godine kao zadužbina Nikole Spasića za potrebe prvog đačkog internata u Beogradu, pod nazivom Đačka trpeza, a danas se u njoj održava nastava za učenike prvog razreda, kao i produženi boravak. Tu su i prostorije Đačke kuhinje, kancelarija i stomatološka ambulanta. Mala zgrada i ograda, koje su, takođe, pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture RS, prvi put su kompletno renovirane pre dve školske godine (krov, elektro-instalacije, sanitarni čvorovi, podovi, prozori i vrata i dr) zahvaljujući sredstvima koje je izdvojila Opština Stari grad.

Objekat Nove škole podignut 1958. godine; danas zadovoljava potrebe 11 odeljenja učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda (u dve smene), a sanitarni čvorovi i učionice su sređeni po najsavremenijim standardima. Prošle školske godine okrečena je fasada ove zgrade i fiskulturne sale.

Četvrti objekat – Fiskulturna sala, sagrađen je 1963. godine. U toku leta 2004. godine objekat je rekonstruisan – kupatila i svlačionice su sređeni po najsavremenijim standardima, kao i sama fiskulturna sala.

Škola je u velikoj meri opremljena nastavnim sredstvima u odnosu na važeće normative. Škola ima na raspolaganju, pored neophodnog didaktičkog materijala, televizore, DVD-uređaje, video-rekordere i radio-CD kasetofone za sve učionice nižih razreda i veći broj grafoskopa, dija-projektora, veliki aparat za fotokopiranje, više štampača za kompjuter, nove kompjutere za sve učionice nižih razreda, kao i više starih, repariranih kompjutera, skener, video projektor, digitalnu kameru, uvedenu kablovsku televiziju za sve učionice nižih razreda.

Nastavnici intenzivno koriste mogućnosti računara za pripremu materijala za nastavni rad, i time bitno doprinose modernizaciji posla, što se vidi i kroz obrazovne rezultate iz pojedinih predmeta.
U cilju osavremenjivanja nastavnog rada, škola je iz sopstvenih i sredstava donatora nabavila veliki broj knjiga za stručna veća i školsku biblioteku.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top