Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Bolesti i poremećaji » Oštećenja sluha kod dece

Oštećenja sluha kod dece

ostecenja-sluha-kod-dece

Smernice pravilnog razvoja govora za većinu dece

Ukoliko vaše dete kasni više od 2-3 meseca za ovim smernicama to može ali i ne mora ukazivati na eventualno oštećenje sluha ili odložen razvoj govora.
9 meseci: Pokazuje razumevanje jednostavnih reči poput: mama, tata, ne, pa-pa

10 meseci: Dečje gugutanje trebalo bi da “nalikuje govoru” sa pojedinačnim slogovima koji su povezani (“da-da-da-da”). Prve prepoznatljive reči se pojavljuju u ovom periodu.

1 godina: Jedna ili više pravih izgovorenih reči

18 meseci: Razume jednostavne fraze, pronalazi i daje poznate predmete kada se traže (bez gestova), i pokazuje delove tela. Rečnik bi u ovom periodu trebao da obuhvata između 20 do 50 izgovorenih reči, kao i izgovorene fraze ( “ne mogu”, “ide napolje”, “mama daj”).

24 meseca: Rečnik izgovorenih reči bi trebao da iznosi najmanje oko 150 reči, zajedno sa pojavom jednostavnih rečenica od dve reči. Govor bi uglavnom trebao da bude razumljiv odraslima koji nisu svakodnevno sa detetom. U ovom periodu deca bi trebalo da sede i slušaju priče koje im se čitaju naglas.

3 do 5 godina: Govorni jezik, dete bi u ovom periodu trebalo da koristi neprekidno kako bi izrazilo svoje želje, emocije, davalo informacije i postavljalo pitanja. Predškolci bi trebalo da razumeju gotovo sve što im se kaže. Rečnik raste od 1000 do 2000 reči koje su povezane u složene rečenice sa značenjem. Svi zvuci bi trebali da su jasni do kraja predškolskog perioda.

Neke od indikacija oštećenja sluha kod Vašeg deteta mogu uključivati:

  • Slušanje televizije i radija glasnije od ostale dece
  • Sedenje izuzetno blizu televizije kada je zvuk preglasan za sve ostale u prostoriji
  • Konstatno zahtevanje da mu/joj se ponovi ono što je rečeno
  • Poteškoće u praćenju nastave u školi
  • Problemi u govoru
  • Potištenost u igri sa decom
  • Žaljenje na slabu čujnost i zapušene uši

Ukoliko su odgovori na ova i slična pitanja uglavnom pozitivni preporučujemo Vam da se što pre obratite lekaru specijalisti, kako biste pravovremenim reagovanjem sprečili dalje oštećenje sluha Vašeg deteta.

Mnogi roditelji se pitaju šta je uzrok oštećenja sluha njihovog deteta. Na ovo pitanje će najbolji odgovor dati lekar. Važno je znati da nije uvek moguće pronaći tačan uzrok nekih slušnih oštećenja, niti je to uvek bitno da bi kvalitetno pomogli Vašem detetu.

Mnogo je bitnije da budete pravilno informisani kako da pomognete Vašem detetu, ako se ispostavi da Vaše dete ima oštećen sluh iz bilo kojih razloga. U mnogim slučajevima u porodici ne postoji istorija oštećenja sluha. Takođe, oštećenja mogu biti uzrokovana u periodu pre rođenja ili tokom najranijeg detinjstva, ali sve ove činjenice iz prošlosti uglavnom ne utiču na Vašu ispravnu odluku šta da radite u budućnosti da biste pomogli Vašem detetu koje ima oštećen sluh.

Ukoliko ste zabrinuti za sluh Vašeg deteta, potražite pomoć audiologa, lekara specijaliste, kako bi se eventualni gubitak sluha Vašeg deteta na vreme otkrio.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top