Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Peticija protiv bodovanja kombinovanog testa

Peticija protiv bodovanja kombinovanog testa

Savet roditelja osnovnih škola Grada Novog Sada i grupa „Roditelji i nastavnici protiv male mature“ sakupili su 15.420 potpisa roditelja i drugih zainteresovanih koji su peticijom zatražili ukidanje tzv. trećeg testa na završnom ispitu na kraju osnovne škole. Peticijom koju su predali Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, roditelji su zatražili da kombinovani test ne bude selekcioni instrument, odnosno da ne donosi bodove prilikom upisa u srednje škole.

peticija-protiv-bodovanja-kombinovanog-testa

Roditelji su takođe zatražili i brzu, ali efikasnu i sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema, strožu kontrolu udžbenika kao i osavremenjavanje školskog nastavnog plana i programa.

Peticija protiv bodovanja kombinovanog testa

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić u razgovoru sa predstavnicima roditelja složio se da kombinovani test kojim se ocenjuje znanje iz pet predmeta treba da ima više evaluacionu funkciju, a da manje utiče na selekciju.

„Međutim, ne možemo da svedemo broj bodova kombinovanog testa na nulu jer bi se u tom slučaju upis u srednje škole previše oslanjao na rezultate ocena iz osnovne škole“, dodao je dr Verbić. „Testom može da se utiče na objektivnije rangiranje učenika. Vukovcima svakako ne odgovara postojanje testa, ali ostali će biti u prilici da nadoknade neki bod ukoliko ga dobro urade“, naveo je ministar.

On je s druge strane naglasio da se ne slaže sa odnosom roditelja prema pripremama za taj test u situaciji kada mnogi đaci uzimaju dodatne privatne časove radi pripreme za polaganje.

Dr Verbić je dodao da Ministarstvo želi da uključi udruženja roditelja u dijalog i da očekuje njihovu pomoć prilikom osmišljavanja nastave. “Naravno da se tu najpre pita struka, ali treba pitati i roditelje uvek kada imaju dobru argumentaciju”, naveo je dr Verbić.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top