Javor-Zimske carolije
Naslovna » Obrazovanje » Ispeci pa reci deci » Počinje proleće

Počinje proleće

Počinje proleće

pocinje-prolece

Pod pojmom godišnja doba pre svega podrazumevamo astronomska godišnja doba koja zavise o međusobnom položaju Zemlje i Sunca.

Tačan početak astronomskih godišnjih doba izračunavaju astronomi pomoću tzv. Efemerida (astronomske tablice sa proračunima pozicija nekog nebeskog tela u odnosu na Zemlju tokom nekog vremenskog perioda) pa se tako može za svaku godinu odrediti tačan početak, tj. datum nastupanja pojedinog godišnjeg doba. Stoga se astronomska godišnja doba još mogu nazivati i kalendarska godišnja doba jer se menjaju tokom jedne kalendarske godine.

Godišnja doba su redom: proleće, leto, jesen i zima. Proleće i jesen započinju nastupanjem ravnodnevnice (ravnodnevice), a leto i zima nastupanjem solsticija.

Proleće je jedno od godišnjih doba, koje po konvenciji na severnoj Zemljinoj polulopti traje deo marta, ceo april, maj i deo juna, a na južnoj Zemljinoj polulopti deo septembra, ceo oktobar, novembar i deo decembra.

Na dan početka proleća, takozvanu prolećnu ravnodnevnicu, koja obično pada oko 21. marta, obdanica i noć traju približno po 12 sati.

Počinje proleće

Proleće počinje u ponedeljak 20. marta 2017. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje jesen.

Na dan prolećne ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta.

26. mart – Letnje računanje vremena u 2017. godini

Pomeranjem za jedan čas unapred (između subote i nedelje) – vreme u 2:00 računa se kao 3:00.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Od 1995. godine satovi su pomerani u poslednjoj sedmici septembra na osnovu odluka koje je donosila vlada, a pre devet godina donet je novi zakon kojim je letnje računanje vremena usklađeno sa Evropskom unijom.

Pročitajte zašto se pomera sat.

Vesnici proleća…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top