Javor-Zimske carolije
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Praznik u okviru porodice

Praznik u okviru porodice

Praznik u okviru porodice – Možda je vreme da prihvatimo šansu koju nam praznici pružaju. U igri nije ni novac, ni pokloni…

praznik-u-okviru-porodice

Kako god da mi gledali na ove praznike istina je da je osnova Božića ili Nove godine – porodica.

Komercijalizacija proizvoda nametnula je izazove svakome da kupi veliki broj poklona za svoje najdraže. I dok se s jedne strane ostvaruju snovi nekih o prekrasnoj jelki s mnoštvom poklona ispod nje, s druge strane, svesno ili ne,  učimo decu da je normalno da se dobija mnogo poklona za ove praznike.

Posledično, sadržaj pisma Dedu Mrazu sadrži nekoliko skupih igračaka bez dobrih želja za sreću i puno zdravlja u nastupajućoj godini.

A šta se potom događa? Dete s prevelikom količinom igračaka se lako prebacuje s jedne igračke na drugu, ne razvija odnos prema njima, ne nauči da ceni igračke jer stalno očekuje nešto novo, nešto drugačije bez zadubljivanja u prethodno.

Da li su detetu potrebne stotine igračaka – nisu.
Preskupa jelka, nakrcana ukrasima i stotinama lampica – nije.

Ipak, zapitajmo se da li dete može bez zagrljaja, bez roditelja, porodice. Ne može.
A da li smo mu mi to osigurali?
Da li smo između redova uznemiravanja zbog recesije, gužve na poslu, gužve na putevima ili na neizmerna uznemiravanja jer baš ne možemo da nađemo određenu igračku zastali i zagrlili svoju najvredniju “stvar” na svetu? Jesmo li dozvolili da na jelku stavi ukrase kako ono to hoće? Da li smo zatražili oproštaj od nekog dragog koga smo od sebe udaljili našom greškom? Nismo?

Možda je vreme da prihvatimo šansu koju nam praznici pružaju. U igri nije ni novac, ni pokloni.

Jednostavno dobra volja i želja za porodičnim mirom…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top