Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Beba » Bolesti i poremećaji » Razrokost

Razrokost

razrokost1. Hirsbergov test rožnjačinog svetlosnog refleksa je najjednostavniji i najsigurniji test za otkrivanje razrokosti kod male dece. Za izvođenje je potrebna džepna, baterijska lampica. Izvodi se na sledeći način.

Dete sedi majci u krilu, na 80 – 100 cm udaljenosti od ispitivača (lekara). Ovaj baterijskom lampom ili oftalmoskopom usmerava svetlost na oba oka istovremeno. Na obe rožnjače dobija se svetlosni refleks zavisno od položaja očnih jabučica. Procenjujući mesto refleksa na rožnjači u odnosu na njen centar, lekar zaključuje da li postoji razrokost i koje je vrste.

2. Test pokrivanja – otkrivanja (“Cover – uncover test”)
Takođe jednostavna metoda u otkrivanju i ispitivanju razrokosti. Jedini potrebni “instrument” je zaklon kojim pokrivamo oko. U nedostatku boljeg poslužiće nam ruka, karton, komad hartije. Uz to, potreban je i predmet koji će dete gledati, fiksirati pogledom, kako blizu, tako i daleko – olovka, igračka, sijalica.

Ključ uspeha za blagovremeno lečenje razrokosti jeste pažljivo posmatranje dece od strane roditelja, pravovremeni odlazak i razgovor sa očnim lekarom i obavezan oftalmološki pregled u prvoj, trećoj i šestoj godini života deteta.

Iskustvo pokazuje da je rano lečenje jedino pravo lečenje razrokosti, s velikim izgledima na uspešno savladavanje.

 

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top