Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Trudnoća » Zdravlje u trudnoći » Koliko hrkanje u trudnoći može biti opasno?

Koliko hrkanje u trudnoći može biti opasno?

DD

Koliko hrkanje u trudnoći može biti opasno?

Trudnoća sa sobom donosi mnoge promene na telu žene, ali i mnoge emocionalne i psihičke promene. Kako vreme odmiče stomak trudnice se povećava, javlja se još niz simptoma koji su očekivani, a onda, u jednom trenutku – pojavi se i hrkanje!

Bez obzira na to da li ste pre trudnoće hrkali, da li vam se to dešavalo povremeno ili zaista nikad, verovatnoća da će vam se to desiti u drugom stanju je velika, jer čak 25-30% trudnica hrče tokom trudnoće. Iako ovo deluje bezazleno, hrkanje ipak može predstavljati, u nekom najgorem obliku, probleme pri disanju, što je za trudnicu poseban problem.

Hrkanje nastaje kada se disajni putevi zapuše u većoj ili manjoj meri, što dovodi do otežanog disanja i ispuštanja određenih (vrlo prepoznatljivih) zvukova, koji mogu biti čak i vrlo glasni i uznemirujući za nekoga ko spava blizu. Posebna vrsta hrkanja je trudničko hrkanje koje se najčešće javlja u toku drugog i trećeg tromesečja trudnoće. Poseban problem mogu imati trudnice koje su i ranije imale problema sa hrkanjem, jer se u trudnoći može samo pogoršati stanje.

Uzroci trudničkog hrkanja

Jako je teško u napred odrediti koja trudnica će imati problema sa hrkanjem, a koja ne. Svaka trudnica može u jednom momentu imati malih problema sa tim, ali ipak postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od nastanka trudničkog hrkanja:

– višak kilograma u toku trudnoće

– gojaznost u toku trudnoće

– veća dužina vrata (žene koje hrču imaju 1 cm duži vrat u odnosnu na one koje nikad ne hrču)

– hronična astma

Zašto uopšte postoji trudničko hrkanje?

Mnoge studije su se bavile pitanjem uzroka i nastanka trudničkog hrkanja, a došlo se do zaključka da postoji najmanje jedan uzrok tome. Naime, tokom trudnoće gornji disajni putevi postaju prilično suženi, a kako dolazi do povećanja kilograma, neke masti se smeštaju u vrat i grlo. Ova meka tkiva se skupljaju oko gornjih disajnih puteva i tako dolazi do suženja koje predstavlja prepreku u disanju, što dovodi do hrkanja.

Postoji i drugi uzrok hrkanja u trudnoći, a povezan je sa povećanim krvotokom u organizmu tokom drugog stanja. Povećan krvotok hrani organizam bebe i majke, a uzrokuje širenje krvnih sudova. Kako se krvni sudovi u nosnoj duplji i grlu šire (kao i na drugim delovima tela), dolazi do širenja i mukoznih membrana, a posledica toga je da organizam luči više sluzi i time dovodi do otežanog disanja.

Koliko je hrkanje u trudnoći opasno?

Postoje određeni dokazi da je hrkanje u trudnoći povezano sa nekim zdravstvenim problemima i tegobama koje mogu uticati i na razvoj bebe u stomaku. Jedna studija sprovedena u Švedskoj otkrila je vezu između hrkanja u trudnoći i hipertenzije (povišenog krvnog pritiska). Ukoliko se na vreme ne leči, ovo stanje može preći u eklampsiju – stanje koje ugrožava život i majke i bebe, a može dovesti do prevremenog porođaja.

Šta je apnea kod spavanja?

Trudnice koje hrču svake noći mogu primetiti da ih njihov sopstveni zvuk može probuditi u toku noći, što može biti dovoljan simptom za sumnju na stanje koje se naziva apnea kod spavanja.

Apnea kod spavanja je poremećaj disanja koji je povezan sa hrkanjem, te uzrokuje potpuno zatvaranje disajnih puteva u toku spavanja, zbog čega pluća ne mogu udisati kiseonik pa se osoba često zbog toga budi u toku noći. Dugoročna apnea može imati ozbiljne posledice po zdravlje, a pre svega na nivo energije i količine kiseonika koji je neophodan. Najbolje je obratiti se lekaru kako bi došli do odgovarajućeg i efikasnog lečenja ovog problema.

Rešenje za hrkanje u trudnoći

– Izbegavajte unošenje prekomerne količine kofeina u toku dana, jer on uzrokuje širenje krvnih sudova u grlu, zbog čega se disajni putevi dodatno sužavaju i otežavaju normalno disanje u snu;

– Promenite položaj za spavanje. Pokušajte da se okrenete na stranu jer će na ovaj način disajni putevi biti dovoljno otvoreni tokom sna;

– Podignite glavu dodatnim jastukom kako bi olakšali širenje disajnih puteva;

– Upotrebljavajte lepljive trake za nos koje proširuju disajne puteve i olakšavaju disanje tokom spavanja;

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top