Naslovna » Porodica » Mama » Šta sa decom za raspust?

Šta sa decom za raspust?

porodica-u-pirodi

Za vreme letnjeg školskog raspusta roditelji se nalaze u nezgodnoj situaciji jer su njihova školska deca prepuštena sama sebi.

Roditelji će provesti 2 do 3 nedelje zajedno s decom dok su na godišnjem odmoru.
Šta je s preostalih skoro 2 meseca?

Najčešće deca provode vreme s dedom i bakom, ako imaju takvu mogućnost, ili ostaju sama kod kuće. Međutim, tako su deca prepuštena sami sebi, televizoru kao dadilji ili svom računaru i to bez nadzora roditelja.

Deca bez osmišljenog slobodnog vremena znaju da provode sate na ulici, dečijem igralištu, iz dosade „upadaju“ u razne nevolje.
Zato je dobro unapred pripremiti plan za letnji raspust, osmisliti dečije slobodno vreme.

U dogovoru s decom napravite male dnevne rasporede – od ustajanja, doručka, radnog zadatka, odlaska napolje…
Decu, naravno, ne treba opterećivati dnevnim obvezama, uslovljavati ih ranim buđenjem i slično, ali je dobro dati im neke male zadatke: spremanje ormara, radnog stola, čitanje dečijih knjiga, kako bi se dan upotpunio korisnim sadržajem.

Dobro je porazgovarati s ostalim roditeljima u naselju i rodbini i  organizovati zajedničko čuvanje i druženje za decu.

Postoje brojni letnji kampovi i odmarališta za decu. Ukoliko imate finansijskih mogućnosti, barem jedan deo letnjeg raspusta deca mogu provesti tamo, dobro se zabaviti, družiti, a ujedno će nešto i naučiti.

Zajednički izleti mogu biti edukativni za decu, a ujedno su zabavni i roditeljima i deci. Eto ideje za vikende. Boravak u prirodi uvek donosi dobro raspoloženje.

Letnji raspust je vreme da se okušate u mnogim društvenim igrama i sportskim aktivnostima. Na taj način će svako zajednički provedeno popodne biti ispunjeno i kreativno. Svi znamo kakav smeh i žagor zavladaju kada deca pobeđuju roditelje u društvenim ili sportskim igrama.

Ukoliko niste u mogućnosti da idete na godišnji odmor ili omogućite deci odlazak na more, dobro bi bilo da se raspitate postoje li kakve organizovane aktivnosti ili radionice za decu u koje ih možete uključiti. Često su takve radionice besplatne i sprovode se u većini gradova.

Sekretarijat za sport i omladinu pripremio je bogat sportski i edukativni program za sve mlade koji preko leta ostanu u Beogradu.

U Novom Sadu mladi mogu da se prijave za neku od besplatnih sportskih aktivnosti putem facebook profila: “POŽURI POLAKO”  ili E-mail-a: pozuripolakons@gmail.com

Obrazovne programe mogu birati na Novosadskom dečijem letu

Nema komentara.

Scroll To Top