Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Dnevni boravci » Stanovanje uz podršku

Stanovanje uz podršku

stanovanje-uz-podrskuOsobe sa intelektualnim teškoćama koje žele da žive samostalno dobiće tu mogućnost zahvaljujući programu Stanovanje uz podršku. Ovaj potpuno novi oblik socijalne zaštite ima za cilj da osobe sa posebnim potrebama zadrži u lokalnoj zajednici i spreči smeštanje u institucije zatvorenog tipa.

 Grad Beograd, Sekretarijat za socijalnu zaštitu je za program obezbedio dva stana u koja će se useliti po četiri stanara, a sa njima će živeti i pomagati im šest posebno obučenih domaćica.

U ovaj program moći će da se uključe punoletne osobe, korisnici Dnevnog boravka Šekspirova, stepena umerene i teže ometenosti, ako sami izraze želju da žive bez roditelja. Budući stanari dobijaće pomoć i podršku sručnog tima Centra i domaćica u onim aktivnostima koje sami ne mogu da obavljaju.

Pomoć i podrška će im biti na raspolaganju 24 sata dnevno. Mnogima od njih, međutim, nije potrebna celodnevna pomoć, pa je zato program podrške za svaku osobu posebno napravljen prema njenim ličnim potrebama. Budući stanari ova dva stana živeće potpuno uobičajenim životom. U kući će obavljati svakodnevne poslove, slobodno vreme provodiće koristeći resurse lokalne zajednice u sportsko-rekreativnim i zabavnim aktivnostima. Za pojedine korisnike će se tražiti posao u otvorenoj sredini i neki od njih će dobiti plaćen posao.

Mi smo odlučili da probijemo led, pa smo već pronašli  u okviru Centra. Jedan momak počeo je da radi kao pomoćnik u distribuciji hrane, drugi kao pomoćni domar, a još jedna devojka zaposlena je na održavanju higijene. Oni koji ne mogu da rade pod redovnim okolnostima, odlaziće u dnevne boravke i provoditi vreme u ciljanim radno – okupacionim aktivnostima kao što su to činili dok su živeli sa roditeljima.

Potpuno su opremljena dva trosobna stana površine 82 metra kvadratna.

Ono što je sledeće, jeste da se čeka od Grada Beograd-Sekretarijata za socijalnu zaštitu da formira cenu smeštaja, da bi stanovanje uz podršku počelo da funkcioniše.

www.centarbgd.edu.rs

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top