Martovska Akcija 2020
Naslovna » Dešavanja » Svetski dan čistih ruku – 15. oktobar

Svetski dan čistih ruku – 15. oktobar

svetski-dan-cistih-ruku

Pranje ruku spašava život!

Osnovne poruke koje obeležavanje ovog dana donosi su veoma jednostavne i dostižne:

  • Pranje ruku sapunom je spasonosna mera koja je i tehnološki i finansijski lako ostvarljiva u svim zemljama i svim zajednicama;
  • Pranje ruku sapunom je pojedinačno (svakoj osobi) najisplativija zdravstvena intervencija;
  • Pranje ruku sapunom značajno smanjuje verovatnoću nastanka: dijareje (uključujući i koleru), intestinalne (crevne) infekcije, akutne respiratorne (disajnih puteva) infekcije i infekcije kože i očiju;
  • Pranje ruku samo vodom nije dovoljno – obavezno je korišćenje sapuna.
Prema Istraživanju zdravstvenog stanja stanovništva Srbije, 2006. godine i analize običaja pranja ruku – zaključak je da u Srbiji 73,8% odraslog stanovništva i 75,7% dece i omladine (7-19 godina) redovno pere ruke sa sapunom.

Jednostavna higijenska mera pranja ruku sapunom – uvek i neizostavno – kada je to potrebno smanjuje rizik (za 42 – 47%) od nastanka bolesti praćenih prolivom. Beleži se, međutim, da širom sveta, svake godine umire od dijareje uključujući i koleru 1,8 miliona ljudi. U ukupnoj smrtnosti od dijareje u 90% slučajeva su deca u starosnoj grupi do 5 godina. Od svih smrtnih slučajeva uzrokovanih dijarejom smatra se da je 88% nastalo zbog neispravne vode, zbog ne odgovarajućih sanitarno- zdravstvenih mera i zbog ne odgovarajuće higijene (lične i opšte). Šireg značaja su podaci UNICEF–a, prema kojima 280 miliona dece Sveta – starosne grupe do 5 godina – živi u domaćinstvima koja nisu obuhvaćena sanitarno-zdravstvenim merama.

Na osnovu iznetih, samo najvažnijih podataka, lako se može zaključiti zbog čega će širenje navike pranja ruku sapunom značajno doprineti dostizanju Milenijumskog cilja: Smanjenje umiranja dece u starosnoj grupi do 5 godina za dve trećine i to do 2015. godine. Ekonomske dobiti od postizanja ovog cilja vezanog za sanitarno-zdravstvene mere mogu se lako izračunati – jedan dolar ulaganja donosi deset dolara dobiti.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top