Javor-Zimske carolije
Naslovna » Kultura » Knjige » Svetski putnik – Pikom

Svetski putnik – Pikom

pikom-svetski-putnik

 1. Igra počinje tako što igrači – turisti (u smeru kretanja kazaljke na satu) izvuku po jedan vaučer tako da ostali igrači ne vide zadatak. Svaki naredni potez se odvija po istom redosledu pri čemu turista ima tri mogućnosti:
  1. izvlači novi vaučer (ako vaučera još ima)
  2. putuje (menja vaučere za pione boje kontinenta i postavlja ih na odredište na mapi poštujući pravila 2 i 4. Vaučeri koji su potrošeni se sklanjaju i više se ne mogu izvlačiti u toku igre.)
  3. ako nema više vaučera za izvlačenje, igrač sam ne poseduje ni jedan vaučer kojim bi mogao obaviti putovanja po pravilima, on propušta potez (lažno propuštanje poteza se kažnjava sa 48 negativnih poena.)
 2. Prvo putovanje turiste (igrača) je obavezno osmodnevno (zbir brojeva na vaučerima za kontinent koji nije imao postavljene pione je minimalno 8).
  Kada se turista odluči za destinaciju na koju želi da putuje (menja vaučera za pione) treba da pročita na glas opis odredišta. Na taj način svi igrači slušaju opis odredišta i uče slušajući.
 3. Svako naredno putovanje bilo kog turiste može trajati proizvoljan broj dana na proizvoljnom broju kontinenata (jedan ili više vaučera za jedan ili više kontinenata).

Kada putnik (u ovom slučaju vaše dete) pročita odredište pre nego što krene na put iskoristite priliku da proširite znanja.
Na primer:
Odredište je katedrala Notr Dam u Parizu. Znamo da je Pariz glavni grad Francuske. Šta još znamo? Ko je opisao katedralu Notr Dam u svom romanu Zvonar Bogorodičine crkve? Za mlađe pitanje može da glasi: U kom crtanom filmu vidimo katedralu? Kako se zvao zvonar? Kome pruža utočište u katedrali? Stariju deci možete pitati i kom stilu je građena ili šta je katedrala?
Odredište je Rio de Žaneiro, skulptura Hrista Spasitelja na brdu Korkovadu iznad Ria. Znamo da se Rio nalazi u Brazilu. Po čemu je još Brazil poznat? Koji je glavni grad brazila? Koji crtani film je relativno skoro bio u bioskopima vezan za Rio de Žaneiro?

Igra se završava kada neki turista obiđe poslednju destinaciju na nekom kontinentu. On je svetski putnik i kao nagradu dobija 24 boda. Ostali igrači gube onoliko bodova koliko dana nerealizovanih putovanja im je ostalo u vaučerima.
Bodovi se sabiraju za unapred dogovoreni broj partija. Svetski putnik je igrač sa najvećim brojem bodova.

Možete otvoriti neki svoj mali turnir u ovoj igri i proputovati ceo svet. Možete dodati i neka svoja odredišta i time još proširiti znanja o drugim kontinentima i državama koje se na njima nalaze. Imajte na umu da znanja stečena kroz igru ostaju duže upamćena jer su deo detetovog ličnog iskustva.

Ulepšajte igrom predstojeće praznike.

Izdavač Pikom

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top