Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Tehnička škola – Novi Beograd – Beograd

Tehnička škola – Novi Beograd – Beograd

Tehničar grejanja i klimatizacije

Cilj stručnog obrazovanja za kvalifikaciju tehničara grejanja i klimatizacije je osposobljavanje lica za izvođenje, ekploataciju i održavanje instalacija grejanja, hlađenja, provetravanja i klimatizacije.

Grejanja i klimatizacija su grane tehnike koje se bave ostvarivanjem i održavanjem termički pogodnih uslova za boravak čoveka u zatvoreneom prostooru. Za razliku od sistema grejanja koji ostvarju funkiju zagrevanja prostora i delimičnog provetravanja, sistemi klimatizacije ostvarju dealko veći broj funkcija u cilju postizanja uslova ugodnosti tokom cele godine. Osnovne funkcije klimatizacionih postrojenja su:

  • Zagrevanje prosotra u zimskom periodu;
  • Hlađenje prostora u letnjem periodu;
  • Ventilacija
  • Održavanje relativne vlažnosti vazduha;
  • Vlaženje vazduha u zimskom periodu i sušenje (odvlaživanje) u letnjem;
  • Održavanje potrebnog nivoa čistoća vazduha

Zapošljavanje i nastavak obrazovanja

Budućnost ovog zanimanja zasniva se na sve izraženijom potrebom za energeskom efikasnošću i upotrebom ekoloških alternativnih izvora energije. U ovom zanimanju učenici se upoznaju načinom korišćenja alternativnih izvora energije : energija sunčevog zračenja, vodeni potencijal, geotermalne energije, biomasa, itd.

Vežbe i praktična nastava za tehničara grejanja i klimatizacije se odvija u savremeno opremljenim školskim kabinetima kao i u specijalizovanim servisima i kompanijama.

S obzirom na široke mogućnosti nakon završetka srednje škole za rad u struci ili dalje školovanje kao i praksa u renomiranim kompanijama, ovo zanimanje preoporučujemo svima koji žele da steknu kvalitetno znanje u struci i zaposle se, ali da pri tome ostave sebi i mogućnost uspešnog studiranja.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top