Hotel Javor - Skolski raspust
Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Telesna temperatura dece

Telesna temperatura dece

telesna-temperatura-deceVisoka temperatura znači da je telesna temperatura viša od normalne. Temperatura potiče od grčke reči “termo” (toplota) ili latinske reči “foveo” (toplota). Febrilnost je stanje u kome organizam ima povišenu temperaturu preko 37,8 do 38,2°C.
VISOKA FERBILNOST označava temperaturu preko 39°C, a HIPERPIREKSIJA je temperatura preko 41°C.
Visoka temperatura pomaže detetu da se bori sa bolestima. Dete koje ima virusnu ili neku drugu infekciju često ima visoku temperaturu. Dete koje ima temperaturu preko 38°C znači da je u infekciji. Deca često imaju temperaturu dan posle primene Di-Te-Per vakcine ili 7 – 10 dana posle MMR vakcine.

Kako meriti temperaturu?

U našoj sredini se preporučuje aksilarno merenje temperature lekarskim termometrom (klasičan toplomer). Temperatura se meri 3 minuta.
Nije pouzdano i ne preporučuje se stavljanje dlana na čelo deteta za procenu temperature.
Preporučujemo vam trake za merenje temperature jer su lake za korišćenje.

Kada meriti temperaturu?

Temperatura se meri pre obroka (na prazan želudac), kod deteta koje je prethodno mirovalo. U toku dana meriti temperaturu 2 – 3 puta. Ako je temperatura blago povišena dete ne treba buditi radi merenja temperature.
Ako je temperatura 38°C i preko obavezno “pratite” dete. Takva temperatura može da “obori” dete. Vama se čini da se dete smirilo i zaspalo, a dete u stvari “kunja” pod velikom temperaturom!

Lečenje temperature…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top