Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Zdravlje » Zdravlje dece » Telesna temperatura dece

Telesna temperatura dece

telesna-temperatura-deceLečenje temperature

Povišena temperatura nije bolest, ona je samo znak bolesti. Lečenje osnovne bolesti dovodi do normalizovanja temperature.

Za lečenje febrilnosti najvažnije je:
1. HIDRACIJA – Regulaciju unosa tečnosti kod visoko febrilnog deteta ne treba prepustiti detetu. Dete treba često nuditi, ali ga ne prisiljavati da uzima tečnost. Probajte sa unosom tečnosti na kašičicu ili šolju po nekoliko gutljaja.
2. DIJETA – febrilno dete je slabog apetita i ne treba ga prisiljavati da jede. Gubitak apetita obično traje 3-4 dana i nije alarmantan znak. Poželjno je davati hranu bogatu ugljenim hidratima (prepečen hleb, voće), domaću supu.
3. ODEVANJE – prilagoditi detetovom osećaju udobnosti. Što manje odeće da bi se odavanje toplote sa kože nesmetano odvijalo. Pretopljavanje febrilnog deteta može lako dovesti do hipertermije (povišene temperature).
4. FIZIČKA AKTIVNOST – dete treba da miruje zato što prevelika aktivnost pojačava stvaranje toplote.
5. SNIŽAVANJE TEMPERATURE
a – Lekovi za snižavanje temperature za decu su febricet i kod većeg deteta Brufen. Ovi lekovi se primenjuju kod dece sa temperaturom preko 38,5°C.
b – Fizičke metode su kupanje deteta u mlakoj vodi. “Frikcije” (trljanje) alkoholom i ledenom vodom se ne preporučuju jer dovode do periferne vazokonstrikcije (sužavanje krvnih sudova) koja ometa odavanje toplote. Alkohol i ledena voda su neprijatni i mogu dovesti do kolapsa u male dece. Zabeleženo je trovanje alkoholnim parama u odojčadi. Fizičke metode je najbolje primeniti oko pola sata posle antipiretika. Ako je temperatura jako povišena obe metode primenjivati istovremeno.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top