Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Terapijski vrt za decu sa posebnim potrebama

Terapijski vrt za decu sa posebnim potrebama

ada-safariNa Adi Ciganliji otvoren je prvi terapijski vrt u Srbiji, koji će kao dnevni boravak koristiti deca sa smetnjama u razvoju i osobe sa invaliditetom.

Vrt se prostire na površini od 10 ari, pored jezera Ada safari, a opremljen je klupama, amfiteatrom u kojem mogu da se održavaju različite radionice i manifestacije, kao i baštom u kojoj će korisnici imati priliku da rade sa biljkama. Izgled ovog inkluzivnog parka osmislili su studenti Šumarskog fakulteta.
Cilj ovog projekta je stvaranje prostora koji će doprineti poboljšanju psihofizičkog statusa osoba sa smetnjama u razvoju i njihovoj integraciji u normalne društevne tokove. Osim hortikulturne terapije, vrt će omogućiti sprovođenje brojnih aktivnosti koje će svim osobama sa različitim stepenom invaliditeta omogućiti da u prirodnom okruženju kvalitetnije provedu svoje vreme.
Ovo je prvi inkluzivni park u Srbiji. U njegov rad će biti uključena deca iz svih osam dnevnih boravaka Beograda.
Inače, Sekretarijat za socijalnu zaštitu već dve godine finansira projekat “Hortikulturna terapija i terapijski vrtovi kao novi vid usluge u socijalnoj zaštiti”, koji se sprovodi u Dnevnom boravku za decu i omladinu ometenu u razvoju na opštini Čukarica.

Hortikulturna terapija je veoma delotvorna i u lečenju bolesti zavisnosti i stresa. Ovaj inkluzivni park predstavljaće svojevrsnu senzornu sobu na otvorenom, koja će korisnicima ponuditi veći stepen socijalizacije i mogućnost opuštanja u jednom sigurnom i prijatnom ambijentu.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top