Mona-- mart u dvoje
Naslovna » Porodica » Vakcina protiv HPV virusa za decu uzrasta od 9 do 12 godina

Vakcina protiv HPV virusa za decu uzrasta od 9 do 12 godina

Po preporuci stručnjaka – još jedna vakcina za decu uzrasta od 9 do 12 godina

Sa ciljem da se smanji broj obolelih od raka grlića materice, ali i raka prostate, grla, vrata, stručnjaci preporučuju još jednu vakcinu namenjenu deci uzrasta od 9 do 12 godina. Naime, govori se o vakcini protiv Humanog papiloma virusa (HPV) koji je uročnih više oboljenja – od kondiloma do raka genitalnih organa. Smatra se da je ova vakcina najbolji način prevencije.

Preporuka je da vakcinacija protiv HPV-a bude polno neutralna, te da se njom obuhvate i dečaci i devojčice, najbolje u 5. i 6. razredu osnovne škole, odnosno pre stupanja u seksualne odnose. Cilj je da se spreče infekcije koje mogu dovesti do karcinoma, upravo zato što je Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi po negativnom trendu povećanja broj obolelih i umrlih od karcinoma izazvanih HP virusom. Najčešće oboljenje izazvano HPV-om je rak grlića materice, a statistički podaci naše države pokazuju da od 1.500 obolelih žena godišnje umre oko 600.

Pojedine države u Evropi više od 10 godina sprovode rutinsku vakcinaciju protiv Humanog papiloma virusa i to imunizacijom devočica uzrasta od 12 do 14 godina. Vremenom se došlo do zaključka da je veoma efikasan način prevencije širenja ovog virusa i vakcinacija dečaka istog uzrasta.

Prenošenje HPV-a

Postoji više od 130 različitih tipova Humanog papiloma virusa koji mogu izazvati infekcije uglavnom genitalnog sistema. Osim grlića materice, ovaj virus može izazvati i rak anusa, vagine, penisa, korena jezika, krajnika i grla. Prenošenje HPV-a se odvija kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom, najčešće tokom seksualnog odnosa.

Stručnjaci smatraju da gotovo svi seksualno aktivni pojedinci u nekom trenutku mogu dobiti HPV, ali da se kod većine ova infekcija povuče sama od sebe, čak i bez lečenja. Međutim, kod nekih je potrebno lečenje bez kog infekcija može uticati na promene u ćelijama i time razviti karcinom.

U cilju sprečavanja bolesti trebalo bi tokom seksualnih odnosa koristiti kondom, ali i redovno ići na ginekološke preglede (jednom godišnje) i redovni Papanikolau test.

Efekti i kontraefekti vakcine protiv Humanog papiloma virusa

Upotrebom vakcine protiv Humanog papiloma virusa značajno se smanjuje mogućnost pojave ove infekcije koja je uzročnik mnogih oboljenja. Prema istraživanjima sprovedenim u Švedskoj i drugim zemljama u kojima se imunizacija odvija godinama, smanjen je i broj ljudi koji su dobijali kondilome (genitalne bradavice) i teške ginekološke ćelijske lezije.

Međutim, kao i druge vakcine, tako i vakcina protiv Humanog papiloma virusa ima određene neželjene efekte, od kojih većina veoma brzo prolazi.

– Jedan od 10 vakcinisanih može primetiti crvenilo, oticanje ili osetljivost na mestu uboda ili glavobolje.

– Jedan od 100 vakcinisanih može primetiti modrice, svrab, bol u ruci ili mučninu i groznicu.

– Jedan od 1.000 vakcinisanih može doživeti otežano disanje.

Najčešća pitanja u vezi vakcinisanja

Jesu li devojčice koje su vakcinirane protiv raka grlića materice, zaštićene od bolesti u potpunosti? Ne, vakcinacija štiti od raka materice otprilike za 70 procenata.

Da li Papa test prestaje da bude neophodan, sada kada postoji vakcina protiv raka grlića materice? Ne, zato što vakcinirane devojke nisu zaštićene od oko 30 posto svih karcinoma grlića materice. Stoga je vrlo važno da čak i one koje se vakciniraju, odlaze na Papa testove, u ponudi svim ženama u dobi od 23 godine, pa naviše.

Da li je potrebna vakcinacija kada već postoji način da se otkriju ćelijske promjene prije nego što se razviju u rak grlića materice? Istraživanja pokazuju da kombinacija vakcinacije i Papa testa povećava zaštitu od bolesti, što će spasiti živote mnogih žena.

Treba li se vakcina obnoviti kasnije u toku života? Još uvijek ne znamo da li djevojke sada vakcinirane imaju potrebu obnoviti zaštitu, i ako je tako, kada. Stoga, Državni organ za unapređenje javnog zdravlja pažljivo prati dalja istraživanja o zaštiti vakcinacijom, kako bi bili sigurni koliko je delotvornost vakcine dugotrajna.

Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti u Srbiji još uvek nije stupio na snagu. Ipak, ovim Pravilnikom koji je donet 2017. godine predviđeno je da vakcina protiv Humanog papiloma virusa  bude preporučena, odnosno da se daje na zahtev građana, što znači da neće ići na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Još sličnih tema pročitajte OVDE

Nema komentara.

Scroll To Top