Naslovna » Porodica » Vakcina protiv HPV virusa za decu uzrasta od 9 do 12 godina

Vakcina protiv HPV virusa za decu uzrasta od 9 do 12 godina

Jesu li devojčice koje su vakcinirane protiv raka grlića materice, zaštićene od bolesti u potpunosti? Ne, vakcinacija štiti od raka materice otprilike za 70 procenata.

Da li Papa test prestaje da bude neophodan, sada kada postoji vakcina protiv raka grlića materice? Ne, zato što vakcinirane devojke nisu zaštićene od oko 30 posto svih karcinoma grlića materice. Stoga je vrlo važno da čak i one koje se vakciniraju, odlaze na Papa testove, u ponudi svim ženama u dobi od 23 godine, pa naviše.

Da li je potrebna vakcinacija kada već postoji način da se otkriju ćelijske promjene prije nego što se razviju u rak grlića materice? Istraživanja pokazuju da kombinacija vakcinacije i Papa testa povećava zaštitu od bolesti, što će spasiti živote mnogih žena.

Treba li se vakcina obnoviti kasnije u toku života? Još uvijek ne znamo da li djevojke sada vakcinirane imaju potrebu obnoviti zaštitu, i ako je tako, kada. Stoga, Državni organ za unapređenje javnog zdravlja pažljivo prati dalja istraživanja o zaštiti vakcinacijom, kako bi bili sigurni koliko je delotvornost vakcine dugotrajna.

Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva protiv određenih zaraznih bolesti u Srbiji još uvek nije stupio na snagu. Ipak, ovim Pravilnikom koji je donet 2017. godine predviđeno je da vakcina protiv Humanog papiloma virusa  bude preporučena, odnosno da se daje na zahtev građana, što znači da neće ići na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Još sličnih tema pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top