Naslovna » Trudnoća » Priprema za majčinstvo » 10 najčešćih predrasuda oko začeća

10 najčešćih predrasuda oko začeća

Želite da ostanete u drugom stanju i čini vam se da stvari ne idu baš onako kako biste vi to želeli? Moguće je da vas koče neke od ovih predrasuda…

Neke predrasude oko začeća i trudnoće široko su rasprostranjene, ali problem je u tome što one imaju direktan negativan uticaj na želju parova da ostvare trudnoću. Skupili smo deset najčešćih:

1. Na dan ovulacije su šanse za začeće najveće

Jajašce je nakon izlaska iz folikula – u trenutku kad počinje ovulacija – plodno 12 do 24 sata. Ako započne ujutro, katkad je već uveče prekasno za začeće. Šansa za začeće je najveća kad se odnos dogodi dva do tri dana pre same ovulacije.

2.Ovulacija se događa u svakom ciklusu

To nije istina jer se može dogoditi da u ciklusu ovulacija jednostavno izostane. Menstruacija nije dokaz da je bilo ovulacije.

3.Šanse za začeće su najveće kada partneri svakodnevno imaju odnos

Češći seks ne povećava šanse za začeće. Najvažniji je seks u vreme plodnih dana. Ali i tada je najbolje odnose imati svaka dva dana jer u slučaju svakodnevnog odnosa kvaliteta sperma opada.

4.Ovulacija počinje kad poraste telesna temperatura

Netačno. Povišena temperatura je znak da se ovulacija već odvila. Temperatura raste jedan do dva dana nakon ovulacije. Na dan porasta temperature pa tri dana unazad šanse za začeće su bile najviše. Želite li da utvrdite kada su vam u ciklusu plodni dani možete koristiti merenje temperature odnosno metodu merenja bazalne temperature.

5.Za neuspešno začeće najčešće je kriva žena

Nadamo se da ova zabluda nije toliko raširena jer se odavno zna da se uzročnici poteškoća sa začećem u jednakoj razmeri pojavljuju i kod muškaraca i kod žena. Dakle, 50% žena i 50% muškaraca ima problem s neplodnošću.

6.Za začeće je potrebno vreme. Zašto ići odmah kod doktora?

Ako uprkos redovnim odnosima godinu dana (ili dve) mladi par ne uspeva da ostvari trudnoću, treba se konsultovati sa doktorima. Ne treba čekati i nadati se, već potražiti pomoć. Katkad je problem brzo rešiv, a katkad će zahevati dugo lečenje i tada vam svaki mesec ili godina više mogu biti važni.

7.Svi normalni ljudi odmah mogu začeti. Samo mi ne možemo…

Šanse za začeće po svakom ciklusu ustvari su vrlo male, svega 25%. Stoga je i prirodno da par nekoliko meseci čeka na trudnoću. Čak 1/3 svih žena mora da čeka i godinu dana dok ne uspe da ostvari trudnoću.

8.Dugogodišnje korišćenje kontracepcijskih pilula ubrzava začeće

Nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta prvo se prirodni ciklus mora ponovno uskladiti. Doduše, događa se kod nekih žena da odmah u prvom ciklusu nakon prestanka uzimanja tableta zatrudne, ali većina ipak mora duže vremena čekati na začeće.

9.Dok žena doji ne može začeti

Dojenje značajno umanjuje šanse za začeće i najčešće do njega niti ne dolazi za vreme dojenja. Naime, za vreme dojenja telo luči hormone koji potstiču proizvodnju mleka, a koji istovremeno koče sazrevanje jajašca i ovulaciju. Međutim, taj mehanizam se vrlo lako poljulja u slučaju da majka iz nekog razloga samo jedan dan slabije doji dete ili dođe do nekog kratkog prekida dojenja ili pak prirodno hormoni ovulacije nadvladaju hormone za proizvodnju mleka. Cela priča lako prevagne na stranu plodnosti, ovulacije i menstruacije kao što je bilo pre trudnoće što potvrđuju žene koje su rodile dvoje dece u godinu dana.

10.Pretople kupke smanjuju plodnost muškarca

Toplina zaista utiče na spermu, ali samo na onu koja je već proizvedena. Mogućnost dalje proizvodnje kvalitetnih spermatozoida nije ugrožena. Ipak, ako želite da ostvarite trudnoću upozorite partnera da za vreme plodnih dana izbegava tople kupke, redovne odlaske u saunu, grejanje sedišta u kolima i sl.

Još sličnih tema pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top