Naslovna » Trudnoća » Priprema za majčinstvo » Kakav uticaj trudnoća ima na zdravstveno stanje žene?

Kakav uticaj trudnoća ima na zdravstveno stanje žene?

5887

Kakav uticaj trudnoća ima na zdravstveno stanje žene?

Iako se tokom trudnoće gotovo svaka žena, duže ili kraće, oseća umorno, naduto, stalno gladno, iscrpljujuće mučnine im ne daju mira i slično – ipak postoje pozitivne strane drugog stanja koje blagotvorno utiču na zdravlje svake žene. Da li znate koje su to pozitivne strane trudnoće koje mogu trajati i ceo život?

Trudnoća pauzira hronične bolesti

Ukoliko patite od neke hronične bolesti, kao što je astma, Kronova bolest, reumatoidni artritis ili nešto slično, velika je verovatnoća da će vam drugo stanje pauzirati sve uobičajne simptome koje osećate svakog dana. Najčešće simptomi postaju znatno blaži, a ponekad i u potpunosti nestaju tokom trudnoće. Prema mišljanju eksperata, ovo se dešava zbog toga što tokom trudnoće dolazi do izmene hormonskog statusa i imuniteta. Nažalost, čim se hormoni vrate u normalu – simptomi hronične bolesti se vraćaju.

Prognoza budućih oboljenja

Tokom trudnoće se kod određenog broja žena pokazuju sklonosti ka nekim bolestima, što na neki način može biti veoma dobro – jer ćete znati za šta da se spremite u kasnijem periodu života. Na primer, ako vam se u trudnoći pojavila preeklamsija, rizik da ćete kasnije oboleti od srčanih oboljenja je veoma velik. Takođe, ukoliko ste u drugom stanju oboleli od dijabetesa (gestacioni dijabetes), onda postoji velika šansa da ćete u kasnijem životu oboleti od dijabetesa tip 2.

Iako ne deluje previše utešno, ali zapravo ovakav način prognoziranja bolesti od kojih možete patiti u kasnijem periodu života je zaista dobar. Trudnoća vam na ovaj način pokazuje na šta bi trebalo da se pripremite, a poznato je da u mnogim slučajevima dobra i pravovremena preventiva može da vas spase od određenih bolesti ili barem da ublaži posledice.

Manje šanse za kancer

Zahvaljujući hormonima trudnoće, žene koje su rodile decu u manjoj su opasnosti od oboljevanja od kancera. Ovde se posebno ističu rak dojke i materice. Osim trudnoće, i period dojenja može zaštititi vaše telo od kancera, i to kancera dojke, pa svaka godina koju dojite povećava zaštitu za više od 4 odsto.

Jačanje kostiju

Prema mišljanju mnogih stručnjaka, višak kilograma u toku trudnoće pozitivno utiče na kosti, odnosno omogućava njihovo jačanje. Tokom trudnoće posebno jačaju kosti karlice, kao i mišići ovog dela tela. Zahvaljujući jačanju kosti tokom trudnoće, u kasnijem periodu života se smanjuje rizik od fraktura kukova za čak 44 odsto, a sa svakom novom trudnoćom ovaj procenat se povećava.

Duži život

Izgleda da je otkriven razlog zbog kog žene žive duže od muškaraca. Naime, britanski istraživači su došli do zanimljivog otkrića – u koštanoj srži žena koje su rodile dečake pronađene su muške matične ćelije. Dokazano je da trudnice “kradu” ćelije svoje bebe i njima zamenjuju svoje stare, čime podmlađuju telo. Ovo otkriće objašnjava i razlog zbog kog trudnoća i dojenje mogu da zaštite ženu od raka dojke.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top