Naslovna » Trudnoća » Priprema za majčinstvo » Strahovi trudnoće i porođaj

Strahovi trudnoće i porođaj

Strahovi trudnoće i porođaj…

strahovi-trudnoce-i-porodjaj

Ostali ste trudni. Čestitam! U Vama napreduje jedan mali život. Čuli ste da će Vam se čitav život promeniti kad postanete mama. To je tačno. Svi Vam govore: „Uživaj! Odmaraj! Spavaj! Kasnije nećeš moći!“ Telo Vam se menja, hormoni dostižu gornju granicu. A Vas muči mali milion stvari.

Svaka žena različito doživi svoju trudnoću. Neke su veoma umorne i iscrpljene, druge imaju snage za ceo svet. Mučnina i povraćanje se kod nekih trudnica javljaju, dok su druge veoma srećne što ne prolaze kroz „jutarnje mučnine“ koje umeju da traju i po ceo dan.

Strahovi trudnoće i porođaj

Ali, ono što je zajedničko većini trudnica jesu razni strahovi i pitanja koja ih opterećuju: „Da li će sve biti u redu? Koliko ću se ugojiti? Da li ću uspeti da skinem višak kilograma? Koliko će me boleti porođaj i koliko će dugo trajati? Da li ću biti dobra mama? Kako ću se snaći u svemu?…“

Većina trudnica pročita veliki broj priručnika, pogleda sve video zapise i pročita svaki tekst koji je objavljen na internetu. Osim toga, bilo bi dobro, ukoliko je to moguće, da pohađate školu za trudnice. U toj školi ćete saznati sve što Vas očekuje, kako da se postavite u određenoj situaciji, na šta da obratite pažnju, koja su hitna stanja, kako izgleda porođaj i njegova priprema, itd. Možete postaviti bilo koje pitanje na koje ne znate odgovor.

Ne bojte se. Niste jedini. Svaku trudnicu muče brige vezane za zdravlje. Postoji razlog zašto se kaže da su tada žene u drugom stanju. Prvu trudnoću karakteriše i veća zabrinutost, jer kroz sve prolazimo prvi put. Svaku iscrpljenost i svaki bol u stomaku prepisujemo trenutnom stanju. I često paničimo, iako u većini slučajeva to zaista nije potrebno.

Svaki odlazak ginekologu iščekujemo kao na jajima…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top