Naslovna » Deca » Studenti » 5 saveta i trikova za brže učenje stranog jezika

5 saveta i trikova za brže učenje stranog jezika

brže-učenje-stranog-jezika

Učenje jezika je izazov.

Ipak, postoje trikovi koji vam mogu pomoći da mnogo brže savladate strani jezik. Evo 5 takvih saveta koji će vam sigurno pomoći!

1. Učite reči koje su vam potrebne

Iako znanje jezika podrazumeva veliki broj reči, mi u svakodnevnoj komunikaciji uopšte ne koristimo toliko veliki broj reči.

Primera radi, samo tri stotine reči čini oko 65% svog pisanog materijala na engleskom jeziku. Ove reči MNOGO koristimo, i ukoliko se u početku fokusirate na to da njih naučite, značajno ćete poboljšati razumevanje i komunikaciju na engleskom, za vrlo kratko vreme.

Postoje različiti načini da se ovakve reči nauče, popularne su flashcard metode, gde kroz određeni vokabular prolazimo u određenim vremenskim intervalima, ali izmenjenim redosledom.

2. Koristite sve što vam savremeno okruženje nudi

Nikada nije bilo lakše doći do informacija ili sadržaja, nego danas. Okruženi smo bogatstvom sadržaja koji nam je na dohvat ruke bilo kada i bilo gde, često i besplatno. Sjajna dopuna učenju jezika tako mogu da budu filmovi, crtani filmovi, YouTube snimci, muzika, igrice, aplikacije…

Evo nekoliko predloga:

– Pronađite muziku na jeziku koji učite na YouTube-u, i napravite sebi plej listu

– Pronađite filmove i trudite se da ih gledate ili sa titlom na jeziku koji učite, dakle ne sa prevodom na srpski, ili bez titla

– Probajte da listate novine na jeziku koji učite – postoji zaista mnoštvo besplatnih onlajn novina

3. Obratite pažnju na dobre i lažne prijatelje

Koji god jezik na svetu želite da naučite, velike su šanse da neke reči tog jezika već znate! Možda zvuči čudno, ali je istina. Jezici tokom istorije pozajmljuju jedni od drugih reči, a takođe često imaju isti koren iz latinskog ili grčkog.

Reči poput kosmos, gol, kompjuter, start… se maltene isto izgovaraju na engleskom i srpskom, a postoji mnoštvo reči različitih jezika koje su vrlo slične i sigurno ih možete prepoznati, poput hélicoptère, helikopter na francuskom; astronomía, astronomija na italijanskom itd.

Budite pažljivi i sa lažnim prijateljima – nekada slične ili iste reči imaju različita značenja. Alt je na nemačkom pridev star, a na norveškom znači sve. Arm je na engleskom ruka, a na nemačkom pridev siromašan.

4. Okružite se jezikom koji učite

Pokušajte da se u što većoj meri okružite jezikom koji želite da naučite. Može vam, na primer, biti vrlo korisno da promenite jezik na svom telefonu, kompjuteru ili Fejsbuk nalogu na jezik koji učite. Isto tako, možete lepiti nalepnice sa nazivom na stvari u vašem stanu. Slušajte radio na jeziku koji učite… Ima mnogo opcija, budite kreativni!

5. Pronađite kurs koji vas motiviše i odgovara vašim potrebama

Kursevi jezika su sjajan način da uz stručnu pomoć iskusnih predavača, kao i grupni rad, ostanete motivisani, lakše savladate određeni jezik i redovno napredujete.

Hvala Blog Nutrazo
script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top