Naslovna » Deca » Studenti » Učenje – investicija za bolju budućnost

Učenje – investicija za bolju budućnost

student learning

 

Učenje – investicija za bolju budućnost

Savremeno doba sa sobom je donelo mnoge promene, a brzina kojom se sve razvija danas je brža nego ikada. Za uspeh u današnjem svetu potrebno je držati korak sa vremenom, što se jedino može postići stalnim učenjem i usavršavanjem.

U poslovnom svetu je uspeh nezamisliv bez napredovanja u različitim poljima, razvijanja novih veština i poznavanja trendova. Srećom, danas je mogućnost sticanja novih znanja mnogo lakše nego ranije, a informacije koje su nam potrebne – dostupne su nam na svakom koraku.

Stručna znanja u današnje vreme imaju veoma ograničen rok trajanja, jer se način rada sve brže menja, pa je potrebno i znanje uobličavati prema potrebama. Modernizacija sistema poslovanja podrazumeva i modernizaciju znanja, a ukoliko niste u toku sa promenama – postoji velika verovatnoća da će vaše znanje “izgubiti vrednost”, odnosno da nećete imati gde ili kako da ga primenite.

Definitivno je da se učenje mora odvijati kontinuirano, zbog čega, naravno, to nije moguće činiti samo u školi. Neformalno obrazovanje je zato sve popularnije i daje priliku svakom pojedincu da savlada potrebne veštine i stekne neko određeno znanje, ili znanje iz jedne određene oblasti kako bi bio uspešniji u svojoj karijeri.

Među najpotrebnijim veštinama koje je danas poželjno zanti nalaze se:

Komunikacija

Iako zvuči čudno, ali komunikacija je veština koja se uči i koja je veoma cenjena u poslovnom svetu. Komunikacija nije samo razgovor sa drugima, već predstavlja i niz obrazaca ponašanja koja se primenjuju, pogotovo u svetu biznisa. Uspešna komunikacija nije samo sposobnost da “čujete” sagovornika, već i da umete da na pravi način prenesete željenu informaciju. U tome svemu veliku ulogu ima i neverbalna komunikacija, odnosno – govor tela, pa bi bilo poželjno da i to naučite. Komunikacija je jako važna kada radite u timu, što je sve češći princip rada u savremenom društvu, pogotovo u većim kompanijama.

Liderske veštine

Kada se nalazite na poziciji lidera, odnosno vođe, vi imate kompleksnu funkciju koja sa sobom povlači niz odgovornosti. Pre svega, vi ste osoba na koju se ugleda ceo vaš tim, ali i osoba kojoj će se obraćati za pomoć. Osim što morate biti dobro informisani i upoznati sa svakom sitnicom vezanom za vaš posao, morate znati i kako da inspirišete i motivišete ljude sa kojima radite, kako bi oni dali svoj maksimum na poslu. Vaš karakter mora biti jak, morate imati samopouzdanja i morate biti sposobni da izdržite pritisak, jer ćete vi kao vođa uvek biti na “udaru”.

Znanje o finansijama

Jedan od pokazatelja uspeha svakako je finansijska situacija, jer novac u velikoj meri utiče na poslovanje. Upravo zato je poželjno savladati barem osnove iz sveta finansija kako bi vam bilo lakše da vodite finansije, koje su svakako veoma bitne. Ovo znanje je posebno bitno onima koji su sami pokrenuli svoj biznis – kako bi lakše pratili svoj novčani napredak.

Strani jezik i rad na računaru

Ove veštine zapravo ne bi ni trebalo postavljati na listu poželjnih – jer su one već neko vreme gotovo elementarne. Često su znanje stranog jezika (engleskog pre svega) i znanje rada na računaru preduslov za dobijanje posla. Srećom, postoji sve više ustanova neformalnog obrazovanja koje vam mogu pružiti potrebnu pomoć kako biste ove dve veštine vrlo lako i za neko kraće vreme savladali.

Stručna znanja

Znanje iz svoje oblasti morate “držati u malom prstu” ukoliko želite da budete konkurentni na poslovnom tržištu. Polje delatnosti kojom se bavite samo je osnova onoga što bi trebalo da znate kako biste dobro radili svoj posao i imali uspešnu karijeru. Dobro bi bilo da poznajete i oblasti koje su srodne vašoj, koje se na neki način oslanjaju na vašu i koje su u dodiru sa vašom jer ćete na taj način lakše pratiti trendove i tržište koje utiče i na vaše poslovanje.

Još sličnih tekstova sa našeg sajta pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top