Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Odgovorno roditeljstvo

Odgovorno roditeljstvo

Odgovorno roditeljstvo

Šta god da kažemo – važno je za početak znati da “posao” nije lagan!

odgovorno-roditeljstvo

Odgovorno roditeljstvo

Promene u društvu su intenzivne, uglavnom nepredvidive i postale su na neki način naša svakodnevica.

Kada govorimo o porodici, nepredvidivost i brzina tih promena čine nas veoma ranjivim, za razliku od pređašnjih vremena kada su postojala uglavnom uvrežena pravila i možemo reći generalno slaganje oko toga šta je prihvatljivo, a šta neprihvatljivo – kako u društvu, tako i u porodici. Ta pravila su naše roditelje «čuvala» u nekoj zoni bezbednosti, budući da često nije trebalo objašnjavati zašto su neke roditeljske odluke baš takve kakve jesu.

Kada govorimo o generalnom slaganju oko toga šta je prihvatljivo a šta neprihvatljivo, govorimo o tome da su se pre roditelji gotovo po pravilu slagali da dete od 15 godina ne može biti u 11 sati uveče napolju. Pre bi rečenica “To je prekasno, do 11 se ne ostaje napolju” bila dovoljan argument, jer je taj argument vredeo u svim porodicama, ili barem u većini. To je nešto što se “generalno ne radi”.

Danas se ta odluka razlikuje od porodice do porodice. I ne samo ta, nego niz drugih pitanja i odluka (“Mogu li da se tetoviram?”, “Mogu li da se šminkam?” (u 13-oj godini), “Mogu li da vozim motor?” (u 14-oj godini). I slično je sa nizom drugih pitanja i odluka s kojima se mnogi roditelji i deca susreću svakodnevno. Jer kako to da ja ne mogu, kada Sanjina i Anina mama njima dozvoljavaju…

Današnji roditelji su u nezavidnom položaju u kom razmišljajući o svom odrastanju nalaze manje ili više zamerki svojim roditeljima i / ili drugim odraslima koji su učestvovali u njihovom odrastanju. Deo roditelja preuzima tradicionalni način vaspitanja i postaju roditelji poput svojih roditelja. Neki odlaze u suprotnost i trude se da budu sve samo ne onakvi roditelji kakve su imali. Neki posmatraju šta se u stvari desilo, u kakve osobe su se razvili, koji su bili neki važni, ključni događaji u njihovim životima, kako je njihova porodica oblikovalo njihovo detinjstvo, odrastanje, zrelu dob – njih kao osobe…

Istovremeno, živeći u porodicama koje su sami osnovali razmišljaju o tome kakvi su oni roditelji, gde se prepliću, dotiču, razilaze i / ili slažu sa načinom postojanja svojih roditelja. I opet istovremeno, razmišljaju o sebi i svojoj deci – šta im daju, omogućavaju, kako njihov način postojanja i njihovo ponašanje utiče i oblikuje živote njihove dece. Mnogi roditelji na ovaj način intenzivno razmišljaju o svom roditeljstvu i pitaju se kako odgajati dete u današnjem vremenu – brinuti da mu daju ono što mu treba, brinuti o detetovom integritetu, i s druge strane biti dobar model i roditelj sa autoritetom.

Odgovorno roditeljstvo
Šta god da kažemo – važno je za početak znati da “posao” nije lagan…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top