Naslovna » Porodica » Badnji dan

Badnji dan

Dan uoči Božića, 6. januar se zove Badnji dan. Naziv je dobio po tome što se tog dana seče badnjak. Sa ovim danom već počinje Božićno slavlje. Rano ujutru se kreće u šumu po badnjak (u gradovima se uglavnom kupuje), loži se vatra i peče pečenica. Žene u kući mese kolače i torte i pripremaju trpezu za Božić.

badnji-dan

 

Simboli Badnje večeri i Božića Slama u domovima je simbol jasli u Vitlejemskoj pećini u koje je položen novorođeni Bogomladenac. Novčići u slami simbolišu zlato kojim je darivan Isus. Orasi u slami i u uglovima sobe simbolišu da Bog vlada nad sve četiri strane sveta. Kađenje doma je simbol smirne i tamjana kojima je takođe darivan Bogomladenac.

Badnjak (mlad cerić ili hrastić) predstavlja grane kojima je založena vatra po Isusovom rođenju. To je i simbol Isusa Hrista koji je u naponu svoje snage, silom svoga Božanstva, raskinuo lance ropstva grehu, preporodio čoveka i u njemu razbuktao plamen ljubavi prema dobru, vrlini – prema Bogu, najvećem dobru, omogućivši mu spasenje od greha, zla i večne smrti – smrti duhovne, kao što i mlad cerić, odnosno hrastić, silinom svojom razbuktava vatru na ognjištu, a jarkim plamenom svojim obasjava sve uglove domova naših.

Badnji dan

Badnjačka večera…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top