Naslovna » Obrazovanje » Informator obrazovanja » Besplatni udžbenici

Besplatni udžbenici

Besplatni udžbenici

Oko 63 procenta prijavljenih učenika dobiće besplatne knjige, za 35.000 dece država će platiti pola iznosa, a oko deset odsto onih koji su se prijavili ne ispunjavaju predviđene uslove.

Za besplatne udžbenike u školskoj 2015/16. godini prijavilo se oko 147.000 osnovaca i za tu namenu iz budžeta je izdvojeno 620 miliona dinara, rekla je prof. dr Zorana Lužanin državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tanjugu u petak, 10. aprila 2015. godine.

U kategoriji dece koja dobijaju besplatne knjige od države su učenici čija su oba roditelja nezaposlena, deca sa invaliditetom, oni koji dobijaju materijalni dodatak.

Takođe, sve prijavljene porodice koje imaju primanja manja od 10.000 dinara po članu domaćinstva, računato na osnovu OECD formule, dobiće celokupnu pomoć, rekla je Lužanin i navela da je u toj kategoriji oko 27.000 dece.

Narednu grupu čine porodice čija su primanja od 10.000 do 20.000 dinara po članu domaćinstva i tu se nalazi još 35.000 učenika, koji će dobiti 50 odsto pomoći.

Oko deset odsto prijavljenih neće dobiti pomoć jer ne ulaze ni u jednu od 11 predviđenih kategorija.

U tri kategorije je uveden prag po osnovu primanja i to je u slučaju kada su oba roditelja zaposlena, jedan roditelj zaposlen ili zaposleni samohrani roditelj.

Za buduće prvake rok za prijavu je do 10. juna.  Pozivamo roditelje da prilikom testiranja dece popune obrazac za besplatne udžbenike.

Ovim projektom rešava se samo deo besplatnog obrazovanja.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top