Naslovna » Zdravlje » Informator zdravlja » Istine i zablude o MMR vakcini

Istine i zablude o MMR vakcini

istine-i-zabluda-o-mmr-vakcini

Ovaj članak je posvećen roditeljima koji su uplašeni i zbunjeni u vezi sa vakcinacijom, posebno MMR vakcinom

Dugogodišnja negativna kampanja protiv ove vakcine je dovela do toga da roditelji sumnjaju u pozitivne efekte vakcine, a sa druge strane se posle više godina pauze pojavljuju novi oboleli, pre svega od malih boginja, kako kod nas, tako i u svetu.

U našoj zemlji su se novi slučajevi malih boginja javili u novembru 2014., a poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije od početka marta ove godine ukazuju da ima 245 obolelih, najviše na teritoriji Beograda. Situacija je vrlo slična i u svetu.
U SAD-u je prošle godine bilo 650 oboelih od malih boginja, a samo u prva dva meseca ove godine je već zabeleženo 121 obolelih. Podaci iz nekih evropskih zemalja su još alarmantnijii, tako da se pretpostavlja da u Nemačkoj i Austriji ima oko 200 000 obolelih od malih boginja.

Zbog svega navedenog, proglašena je najveća epidemija malih boginja u poslednjih 20 godina.
Razlog ove pojave je pre svega u odbijanju vakcinacije dece, čime se narušava kolektivni imunitet, koji se postiže kada je najmanje 95% stanovništva vakcinisano.

Roditelji koji odbijaju da vakcinišu dete, ne samo da svoje dete stavljaju u rizik, nego i mališane sa kojima se to dete druži.

Pored toga, pojačana migracija stanovništva i dolazak nevakcinisanih osoba u zemlje gde su ove bolesti već iskorenjene, dovode do novih pojava bolesti. Kod nas je verovatno došlo do migracija mladih osoba iz regiona, posebno iz Republike Srpske, gde deca nisu ili su nepotpuno vakcinisana u toku rata na tim prostorima.

MMR vakcina…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top