Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Besplatno školovanje u Americi – FLEX program

Besplatno školovanje u Americi – FLEX program

Besplatno školovanje u Americi – FLEX program

Besplatno školovanje u Americi

FLEX je program Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koji učenicima prve ili druge godine srednje škole, omogućava besplatno školovanje za jednu školsku godinu (trajanje devet meseci), pritom boraveći kod američke porodice domaćina.

Svake godine, polovinom septembra meseca, kada počne školska godina, vrši se testiranje za novi krug programa Flex uglavnom u srednjim školama i to u više gradova: Beograd, Novi Sad, Niš, Zaječar, Kragujevac, Valjevo, Vranje, Novi Pazar… i drugi. Ukoliko ste zainteresovani za ovaj program, kao i više informacija o svemu tome pratite sledeći link LINK.

Da biste mogli da aplicirate za FLEX program, potrebno je:

  • Da ste državljanin Srbije ili Crne Gore
  • Da ste učenik prvog ili drugog razreda srednje škole
  • Da niste bili duže od tri meseca u SAD u proteklih pet godina
  • Da ukoliko ste učenik sa posebnim potrebama možete aplicirati za ovaj program
Aleksandar Batajić, fantastičan momak, koji detaljno objašnjava svoja iskustva od trenutka apliciranja, svih faza testiranja, intervjua, i benefita FLEX programa u svom videu na YouTube-u. Objašnjava da ga je njegova razredna starešina uputila na ovaj program, radi dobrog znanja engleskog jezika, te je njemu i njegovim roditeljima sugerisala na mogućnosti koje program pruža dobitniku stipendije.

Besplatno školovanje u Americi

Stipendija omogućava – besplatnu kartu za SAD u oba pravca, mesečna suma novca (džeparac) i zdravstveno osiguranje, a nije uračunat: lični prtljag ukoliko je veći od jedne torbe (kofera), internacionalni pasoš, kao ni mesečni troškovi koji prekoračuju limite dobijenog džeparca.

Testiranje se uglavnom odvija po srednjim školama, u različitim gradovima. Prvi test se održava ujutru i traje 15 minuta. To je test opšteg znanja engleskog jezika. Rezultati se objavljuju istog dana, i odmah se zna ko prolazi u sledeći krug.

Drugi krug se održava istog dana posle podne, u tom delu se piše esej – poput sastava iz srpskog jezika, samo što zaključku treba da sadrži lično mišljenje. Treći krug sadrži sveobuhvatniji test engleskog jezika koji se sastoji iz slušanja, pisanja, i piše se još jedan esej.

Besplatno školovanje u Americi

Na kraju ukoliko se prođu svih pet krugova se piše esej o sebi, nakon čega je intervju “face to face” sa članovima američkog saveta, koji su prisutni na svim testiranjima. Od razgovora na intervju dosta zavisi da li učenik zadoljoljiti njihove kriterijume – to je veoma važan korak u testiranju.

U aplikaciji kada pišete o sebi nije poželjno stavljati neistinite podatke, jer se “porodica domaćin” koja prima učenika, drži onih podataka koje je učenik naveo (npr.o sportovima koje zna, jer će se očekivati da u tome učestvuje).

Beneficije programa – su velike. Usavršavanje engleskog jezika, koje se podrazumeva, a zatim ukoliko učenici budu želeli da pohađaju bilo koji koledž ili fakultet uzimaće se u obzir to da su bili u ovom programu razmene, i to će biti olakšavajuća okolnost. Pored toga, poznanstva, iskustvo i povezanost učesnika za razne buduće projekte, otvaraju mnoge mogućnosti.

I.R.

Hvala Aleksandru Batajiću

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top