Naslovna » Aktuelno » Matematičko društvo “Arhimedes” – prvih 50 godina

Matematičko društvo “Arhimedes” – prvih 50 godina

Matematičko društvo “Arhimedes” – prvih 50 godina

Matematičko društvo “Arhimedes” osnovano je pre 50 godina, 01. oktobra 1973. godine.  Povodom ovog velikog jubileja razgovarali smo sa profesorom Bogoljubom Marinkovićem, koji je sa grupom saradnika osnovao “Arhimedes”.

Više o “Arhimedesu” pročitajte u našem članku o 50 godina Matematičkog društva „Arhimedes“.

RoditeljSrbija: Matematičko društvo Arhimides je tokom pola veka svog rada postiglo velike uspehe. Pre svega, o tome svedoče generacije učenika koji su u Arhimedesovoj školi za mlade matematičare sticala nova matematička znanja i zavolela matematiku; organizovali ste brojna takmičenja učenika, ali i brojne stručne skupove i seminare za učitelje i nastavnike; objavili ste veliki broj publikacija iz oblasti matematike i srodnih nauka; dobili ste i veliki broj priznanja. Šta biste posebno izdvojili kao najznačajniji rezultat u dosadašnjem radu?

Matematičko društvo Arhimedes Bogoljub MarinkovićBogoljub Marinković: Teško je tu nešto izdvojiti. Gledano u celini, samo zahvaljujući kvalitetu svog rada, uspeli smo da uradimo i postignemo sve ono što neki nazvaše „čudo u našem vremenu“. Nigde ne postoji nešto slično kao što je MD „Arhimedes“ u Srbiji. U našoj državi je sve privatizovano i poremećen je red vrednosti: uz neke izuzetke, znanje i rad nisu v iše u modi. A u „Arhimedesu“ je sve vezano za rad i znanje.

Tokom pola veka puno se stvari promenilo kod nas. Koji je bio najteži momenat ili izazov u dosadašnjem radu i kako ste uspeli da istrajete, opstanete i napredujete?

„Arhimedes“ nije na budžetu, a uz to, „Arhimedes“ jedini u Srbiji plaća PDV (20%) za svoj obrazovno-vaspitni rad (matematičke škole). Zbog epidemije korona virusa, morali smo neke aktivnosti da privremeno ukinemo (npr. letnje i zimske škole, seminare za nastanike), a druge da organizujemo na drugi (modifikovan) način (matematički turniri).

Ograničene su, gotovo nikakve mogućnosti da šira javnost saznaje šta i kako radi „Arhimedes“, osim što se to širi preko učenika, ali to nije dovoljno, a povremeni prilozi u dnevnoj štampi su veoma retki (u stvari, bude ih samo u „Politici“ i to „s mene pa na uštap“).

A zaista je neko čudno vreme, takvo da je nama najveći problem država, tj. odnos nekih njenih institucija (prvenstveno MPNTR – sada Ministarsto prosvete) i nekih “važnih ljudi” prema “Arhimedesu”: nerazumevanje, plitko razmišljanje, ignorisanje i čak opstrukcija pojedinih naših aktivnosti, različiti aršini prema institucijama koje se bave istim poslovima (favorizovanje jednih, a ignorisanje drugih)

Upis u “Arhimedesovu” Školu mladih matematičara (AŠMM) je u toku!

Kako biste ocenili današnje interesovanje kod dece i roditelja za matematiku i nauku uopštei koliko se ono promenilo u odnosu na vreme kada je “Arhimedes” nastao?

Promene su značajne. Uopšte uzevši, interesovanje dece za matematiku (i ne samo za nju) je manje, a znanje sve pliće i pliće. Mnogi su razlozi za to, ali su značajni. Mnogo je negativnih uticaja (zapadna subkultura i dr.). Internet i IT tehnologija su, s jedne strane, svakako korisni, a s druge strane ne doprinose sticanju temeljnih znanja, jer znanje dobijeno gledanjem u ekran TV ili mobilnog telefona je nesigurno, plitko, kratkotrajno), knjiga kao izvor znanja se sve manje koristi (zaboravili smo na poruku velikog Dositeja: “Knjige, braćo moja,knjige, a ne zvona i praporce”). To je posebno važno za matematiku, jer ona treba da je škola mišljenja, a uz IT tehnologiju mozak se sve manje upotrebljava! No bilo koje pomagalo da se koristi u učenju, nekog vidljivog uspeha će biti, ukoliko se i sami učenici podobro poptrude. E, tu je i “Arhimedes” da pomogne koliko može (matematička škola, priručna matematička literatura).

Šta roditelji mogu da očekuju – šta njihova deca mogu da dobiju time što će pohađati Arhimedesovu školu za mlade matematičare?

Ako su deca radna i ako vole matematiku, a još se i malo potrude, u “Arhimedesovoj” školi će dosta obogatiti svoje matematičko znanje i postići dobre rezultate. Videće da je u “Arhimedesovoj” školi matematikam lepa. Inače, poruka je: Roditelji treba dobro da procene ponude preko medija raznih agencija (super škola i školica).

Koji su najveći izazovi pred “Arhimedesom” danas i kakvi su vaši planovi za budućnost?

Sumnjamo da će se uslovi za naš rad ubuduće poboljšati (imajući u vidu već pomenute probleme), a sve je manje i mladih snaga, spremnih da s entuzijazmom rade „za opšte dobro“. Ali mi ćemo nastaviti da radimo uzdajući se, uglavnom, po onoj narodnoj, „u se i u svoje kljuse“!

Matematičko društvo “Arhimedes”


Pitali smo i neke bivše i današnje polaznike “Arhimedesove” Škole mladih matematičara šta oni misle o “Arhimedesu”. Mnogi polaznici “Arhimedesove” Škole mladih matematičara postigli su značajne uspehe u oblasti matematike i drugih prirodnih i tehničkih nauka, ali među njima ima i ljudi koji su postali pravnici, ekonomisti, lekari, ali im je “Arhimedes” ostao u lepom sećanju.

“Nezaboravna letovanja i prijateljstva za ceo život. Vrhunski profesori i pedagozi. Preporuka za svu nadarenu decu!” Ivona, Beograd

“Bilo je to sjajno druženje i odlične lekcije izvrsnih nastavnika!” Igor, neurohirurg

“Moja ćerka pohađa AŠMM od prvog razreda osnovne škole i to joj puno pomaže ne samo u smislu znanja matematike, već i analitičkog razmišljanja. Kroz ozbiljan rad koji deci ponekad liči na igru, oni uče i da razmišljaju.”  Daniela, majka

“Idem u Arhimedes već 3 godine i volim da rešavam zadatke. Neki su malo teži, ali zato mi je lakše da radim matematiku u školi.” Isidora, 4. razred osnovne škole


Čestitamo “Arhimedesu” veliki jubilej.  Nastavićemo da pratimo i podržavamo vaš rad.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top