Naslovna » Zdravlje » Informator zdravlja » Bezglutenska dijeta

Bezglutenska dijeta

no-gluten

Bezglutenska ishrana koja isključuje gluten koji je protein pšenice, raži, ječma, zobi i botaničkih srodnika ovih vrsta. Za obolele od celijakije štetno je brašno spomenutih žitarica i sve namirnice od brašna – hleb, testenina i razna industrijska hrana.

Problem je održavanje striktne bezglutenske dijete jer gluten je u industriji popularan dodatak za zgušnjavanje ili podloga za boje i arome koje se dodaju u proizvode široke potrošnje. Namirnice takođe mogu biti kontaminirane glutenom tokom proizvodnje ili pakovanja. Za održavanje dijete preko je potrebno znati koja hrana u svom sastavu sadrži gluten, a koja ne sadrži.

Bezglutenska dijeta nije nimalo štetna za organizam. Gluten kao protein nije esencijalan i aminokiseline koje ga čine zamenjive su brojnim drugim prehrambenim izvorima. Uzimanjem hrane bez glutena niste lišeni ni jednog važnog nutritivnog sastojka, niti vitamina i minerala koji se ne bi mogli nadoknaditi drugom hranom.

Uz striktnu bezglutensku dijetu stanje organizma potpuno se normalizuje. I za ovu dijetu važe osnovna pravila pravilne ishrane koja važe i za zdrave osobe.

Danas jedina terapija bolesti jeste striktna bezglutenska dijeta za ceo život. Uvođenjem takve ishrane crevna sluznica se opravlja i simptomi koji su tome prethodili nestaju. Osoba koja je na striktnoj bezglutenskoj dijeti može biti zdrava kao i drugi ljudi.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top