Naslovna » Deca » Školarci » Časovi informatike za osnovce na youtubu

Časovi informatike za osnovce na youtubu

Časovi  informatike za osnovce na youtubu:

Časovi informatike za osnovce Časovi informatike za osnovce  U okviru inicijative Programiraj! kreiran je program za petake i šestake na predmetu informatika i računarstvo, koji će se odvijati kroz video lekcije koje će đaci moći da prate na internetu.

Tim od 12 fakultetskih profesora i nastavnika srednjih i osnovnih škola, pretočio je gradivo za predmet računarstvo i informatika u video lekcije koje će đaci petog i šestog razreda osnove škole moći da prate na internetu.

Inicijativa Programiraj! u okviru koje je i nastao novi program za osnovce, pokrenuta je sa ciljem da se petacima i šestacima približi novi predmet koji je ovog leta izglasan kao obavezan.

Predviđeno je da se učenici petog razreda bave vizuelnim programiranjem u nekom od programa lokalizovanih na srpski jezik, dok će učenici šestog razreda raditi u tekstualnom programskom jeziku, navodi  Ministarstvo prosvete .

U okviru nastavne teme računarstvo u petom i šestom razredu, očekuje se da učenici steknu osnovna programerska znanja i razvijaju algoritamski način mišljenja. Učenici će raditi na jednostavnim zadacima plitke algoritamske složenosti, prolazeći kroz sve osnovne koncepte i elemente programiranja.

Video lekcije su postavljene i na portalu fondacije PetljaMoodle mreže SrbijeDruštva za informatiku Srbije, na sajtu Ministarstva prosvete, kao i na YouTube kanalu inicijative Programiraj. Materijal je prilagođen i đacima sa oštećenim sluhom, titlovan je ćirilicom i latinicom, a trebalo bi da bude preveden i na jezike nacionalnih manjina.

Obuke za nastavnike

Pored novog programa za đake, organizovana je i obuka za 60 nastavnika informatike iz svih 17 školskih uprava. Tim koji je kreirao novi program je tokom tri nedelje držao kurs nastavnicima kako bi ih uputili u korišćenje video lekcija, zadavanje zadataka za vežbu i sistem ocenjivanja. Plan je da tih 60 nastavnika nastave da obučavaju svoje kolege u drugim školama i gradovima.

Kurs za nastavnike biće i javno dostupan na sajtovima Moodle mreže SrbijeDruštva za informatiku SrbijeMinistarstva prosveteFondacije Petlja i YouTube kanalu inicijative Programiraj.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top