Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Ishrana » Hranite se zdravo » Čia semenke neverovatno zdrave

Čia semenke neverovatno zdrave

Čia semenke neverovatno zdrave

O ovim čudesnim semenkama priča ceo svet i to sa odličnim razlogom

Sitne čia semenke pune su proteina, vlakana, kalcijuma, antioksidanasa i omega 3 masnih kiselina, sa njima možete otpočeti svaki dan.

Čia semenke, iako minijaturne su veoma bogate hranljivim materijama, daju snage i jačaju imunitet. Jedna porcija semenki od 28 grama sadrži 131 kaloriju, 8.4 grama masti, 13.07 grama ugljenih hidrata, 11.2 grama vlakna, 5.6 grama proteina i nemaju šećer. Sadrže dosta visok nivo magnezijuma, cinka, gvožđa i kalcijuma.

Odlične su u borbi protiv suvišnih kilograma, mogu da utiču na prevenciju upala debelog creva, poboljšavaju krvnu sliku i smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Mogu da pomognu i osobama koje boluju od dijabetesa tipa 2 jer smanjuju otpornost na insulin. Odlične su za trudnice jer potpomažu zdravlje i majke i bebe.

Potapanje semenki u vodu pre jela je bezbedno jer nakon što se potope čia semenke oko sebe obrazuju sluzavi omotač koji im pomaže da lakše prolaze kroz digestivni sistem. Preporuka je da se potopi kafena kašičica čia semenki, i veću čašu vode 2dcl, da prenoći, i da se ujutro kada se probudite, u tu sluzavu masu, nacedi jedan limun i tako popije na prazan želudac.

Drugi način da otpočnete dan jeste da čia semenke konzumirate za doručak, a postoji mnogo načina za to, koji veoma jednostavni i jako brzo se pripremaju.

Na slikama možete videti više mogućih kombinacija, a glavni sastojci su: 1 kafena kašičica čia semenki, koju je potrebno ubaciti u čašu kiselog mleka i promešati dobro, da tako odstoji, 5-10 minuta da semenke nabubre. Nakon toga, dodati jednu kafenu kašičicu meda ( ko voli bez meda, svakako je ukusno), voće po želji, koštunjavo voće. Naravno koštunjavo voće, možete i samleti, pa dodati na taj način ukoliko dete ne voli nesamleveno. Takođe je moguće, ukoliko želite da navedena masa dobije boju, zasladite umesto meda, jednom kašičicom džema, koje će je obojiti u crvenu ili narandžastu boju. Budite maštoviti u svojim izborima.

Čia semenke možete dodavati u jela pri kraju kuvanja, potopite ih u jogurt, a nemojte nikako ni da ih pržite jer pri termičkom obrađivanju gube vredne i hranljive materije. Semenke mogu da zamene jaja ukoliko ste vegan, a dnevni unos treba da ograničite na 38 grama semenki za muškarce dnevno, a 25 grama za žene.

Prijatno!

Još sličnih tekstova pročitajte OVDE

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top