Naslovna » Trudnoća » Uređenje sobe za bebe » Detetov ambijent

Detetov ambijent

detetov-ambijent

Sa rođenjem deteta sve se menja i kućno okruženje mora da se adaptira onako kako detetu najviše odgovara, da bi ono imalo svoj prostor, namenski adaptiran prema njegovim potrebama.

Kada je dete sasvim malo, dovoljan je krevetac i udobna fotelja na kojoj bi majka dojila dete.

Detetov ambijent

Kasnije, kada je dete već malo veće, njegova osnovna potreba će se sastojati u tome da ima prostor za igru. Dakle, za njegovu sobu je dobro sve što je prektično, što može da se pere, što je izdržljivo, a treba izbegavati stvari koje skupljaju prašinu, kao što su tepisi ili glomazne zavese.

Pod treba čistiti svakodnevno i više puta provetravati sobu. Deca su u početku osetljivija na spoljne uticaje. Nameštaj treba da bude takav da ne plaši dete svojom veličinom i koji se dobro prilagođava njegovom svetu. U dečijoj sobici boje treba da igraju dominantnu ulogu da bi unele radost i vedrinu. Mali, svrsishodan nameštaj, osim namene koju ima, treba da ima i veseo izgled.
Neke osnovne stvari su krevetac, police za stvari, podloga za povijanje bebe, kadica, stabilna funkcionalna stolica za dete, dubak…

Stvari za decu moraju biti praktične, da ne zauzimaju mnogo prostora i, po potrebi, da se mogu sklapati kako bi zauzele što manje prostora. Stvari koje se peru treba da budu od materijala lakih za pranje.

Ukoliko se dete plaši mraka, nabavite mu lampu, kako ne bi bilo u potpunom mraku dok spava i kako bi
se osećalo sigurnije.

 

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top