Fenomen mucanja

fenomen-mucanja

Ukoliko Vaše dete ne može da izgovori pojedine reči, ukoliko okleva, ili ponavlja određene slogove, reči ili fraze, onda ono verovatno ima problem mucanja. Međutim, ono može samo prolaziti kroz period disfluentnog govora, koji se kod neke dece pojavi a potom iščezava. Studije pokazuju da 80% dece prođe kroz period disfluentnog govora u toku razvoja jezika.

Ovaj članak ima za cilj da Vam objasni kakva je razlika između mucanja i pojave normalne disfluentnosti kod dece. Normalno disfluentno dete ume ponekad da ponavlja dva puta prve slogove ili reči (na primer: BA-BA-BATA, KO-KOKOKOŠKA…), kao i delove rečenica (DA TI KAŽEM DA TI KAŽEM…).
Događa se da ponekad okleva i pri tome koristi uzrečice tipa AAA, MMM. Ima se utisak da ne može da se seti adekvatne reči ili nije sigurno, pa mu treba vremena da se priseti.

Disfluentnost koja pripada normalnom razvoju govora uglavnom se javlja između prve (odnosno druge) i pete godine života i s vremena na vreme se primećuje, a
potom nestaje. Ona je znak da dete primenjuje naučene elemente govora na nov način i u novim uslovima.
Ako nestane na nekoliko nedelja, pa se opet pojavi u nekim situacijama, to onda znači da je dete ušlo u novu fazu razvoja govora i jezika.

Disfluentnost koju smo opisali pripada, da ponovimo, normalnom razvoju govora. Ovu fazu, međutim, treba razlikovati od problema mucanja, a naročito od onog koji pripada lakšem obliku mucanja.

Fenomen mucanja…>>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top