Naslovna » Beba » Bezbednost » Mit o materinskom instinktu

Mit o materinskom instinktu

mit-o-materinskom-instinktu

“Hoću li biti dobra majka?”
Ovo je pitanje koje svaka buduća majka sebi postavlja kada zamišlja svoju budućnost sa detetom. Ova sumnja se često rasprši uzdajući se u materinski instinkt, koji se po tradiciji javlja porođajem na kraju devetog meseca trudnoće.

Ali bilo bi dobro da se malo rasvetli značenje „materinskog instinkta“. Materinski instinkt može da se pretvori u opasnu zamku ako se misli da je to misteriozna moć koja može da nas pretvori u savršene majke koje nikada nisu umorne, koje su uvek tu za dete, uvek na raspolaganju, pune ljubavi, uvek srećne. Ovakve majke ne postoje, osim u nekim televizijskim reklamama i nijedan majčinski instinkt nije u stanju da učini da neko doživi porođaj i rođenje deteta sa ovakvim osećanjima.

Porođaj, dojenje, neutešan i misteriozan plač bebe koji uliva strah kod majke, neprospavane noći, ubrzo otkrivaju da je dolazak deteta na svet iskustvo koje donosi mnogo umora. To izaziva sumnje i nesigurnosti. Rizik je da povrh svega toga postoji neopravdani osećaj krivice zbog toga što niste „savršena majka“ i da vam je materinski instinkt trebalo da pomogne da to budete.

Mit o materinskom instinktu…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Odgovorite

Scroll To Top