Naslovna » Deca » Predškolci » Disgrafija, disleksija i diskalkulija

Disgrafija, disleksija i diskalkulija

kisobran-problema-ucenjaDijagnostiku i tretman disleksije, disgrafije i diskalkulije vrši isključivo logoped. Tretman se sprovodi individualno, uz saradnju sa učiteljima, školskim psiholozima i roditeljima.

Logoped predstavlja glavnu kariku u lancu: učenik – logoped – škola – porodica.
Čim primetite da nešto pri čitanju i računanju kod vašeg deteta “škripi” obratite se logopedu. Nemojte čekati i oklevati. Ukoliko se nedostatak uoči na vreme i dete blagovremeno uputi na logopedski tretman rezultati će biti bolji, a detetu će biti lakše da koriguje svoje čitanje, pisanje i/ili računanje.
Učitelji su dužni da prilagode i modifikuju svoj način rada u odnosu na sposobnosti i potrebe deteta sa ovakvim problemima. Samo na taj način se mogu smanjiti negativne posledice koje mogu nastati nestručnim radom i nerazumevanjem ovakvih problema. Ovi učenici gube na samopouzdanju i stvaraju otpor prema svemu što ima veze sa učenjem i školom (ne računajući odmore između časova).
Stalni pritisak odraslih i loše vrednovanje od strane vršnjaka neretko uzrokuju doživljaj frustracije, što možemo izbeći istrajnim radom.
Učitelj, odnosno učiteljica, koji su upoznati sa detetovim smetnjama, zauzeće svakako tolerantniji stav prema učenikovim problemima i kroz duže vremensko razdoblje tolerisati njegov slabiji uspeh i olakšati mu teškoće u opismenjavanju.
Uvek treba imati na umu da nije reč o detetu koje ne želi ili neće, nego ne može.
Kao i u svemu što se tiče odgajanja dece i ovde su vam potrebne samo tri stvari: ljubav, strpljenje i doslednost. I naravno, saradnja sa logopedom, psihologom i učiteljem.

Disgrafija, disleksija i diskalkulija – kako dalje…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top