Naslovna » Dešavanja » Nedelja zdravlja usta i zuba

Nedelja zdravlja usta i zuba

nedelja-zdarvlja-usta-i-zubaVodite računa o zubima vaše dece od prvog dana. Učite ih da je zub organ kao i svaki drugi i da se prema njemu treba tako i ophoditi.

Šta je važno za dobro zdravlje usta i zuba:
1. redovna higijena zuba i usta pravilnom tehnikom uklanjanja naslaga na zubima, i odgovarajućim zubnim četkicama – pranje zuba
2. upotreba zubnih pasti sa fluoridima i preparata fluora (koncentracija fluorida zavisno od uzrasta)
3. odgovarajuća ishrana (zbogom slatkiši, žvake, sokovi, cucle)
4. redovna poseta stomatologu (na 6 meseci)

Dobro zdravlje usta i zuba je neodvojivi deo dobrog opšteg zdravlja i čini Vaš i život vaše dece kvalitetnijim. Malo truda, a korist je velika.

U Beogradu sve zdrave zube u trećoj godini ima 69,7% dece, a na uzrastu od šest godina tek svako peto dete. Kod dvanaestogodišnjaka, zdrave zube ima 14%, a u 15. godini 11,3%.
U uzrastu od 12 godina deca u proseku imaju četiri obolela zuba (uključujući karijesne, izvađene ili plombirane zube).
Veoma je mali procenat dece sa potpuno zdravim zubima. Samo polovina trogodišnjaka ima sve zdrave zube, a više od osam odsto ima tešku formu – cirkularni karijes. Tek svako peto dete pred polazak u školu ima zdrave mlečne zube, a oko 15% dvanaestogodišnjaka je sa svim zdravim zubima.
Pored karijesa, zubnog kvara, veoma je rasprostranjen gingivitis, odnosno upala desni, koja je uočena kod gotovo 90% školske dece.

Naša deca piju dosta sokova, gazirane i kola napitke, koji dovode do nekarijesnih promena i erozije zuba. Za razliku od nas, Šveđani, Danci i druge skandinavske zemlje imaju „sviti dej“ – slatkiše jedu samo subotom. Upotreba slatkiša treba da bude, ako već mora, uz glavne obroke, a ne između. Za užinu dajte deci samo voće, a nikako keks i druge slatkiše.

Šta kažu zdravstveni kartoni
Zdrave zube ima 55,4% dece uzrasta od tri godine. Cirkularni karijes ima 9,8% dece. Kod šestogodišnjaka, sve zdrave zube ima 21,7%, kod dvanaestogodišnjaka taj procenat iznosi 18%, a na uzrastu od 15 godina samo 7,8%.

Razmislite o ovim podacima…

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top