Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Učenički domovi » Dom učenika gimnazije Jan Kolar Bački Petrovac

Dom učenika gimnazije Jan Kolar Bački Petrovac

Dom učenika gimnazije Jan Kolar Bački Petrovac

21470 Bački Petrovac
XIV VUSB 12
021 780 167, 021 781 844
www.jankollar.org

 

Konkurs za prijem učenika u dom

Dom učenika – Internat

Ideja o izgradnji Doma učenika postala je aktualna još osamdesetih godina prošlog veka, kada je na pragu bila nova školska reforma i kada je postalo jasno da će povratkom na prvobitnu gimnaziju ova škola imati ozbiljne probleme kada je u pitanju broj učenika. Ova ideja je bila veoma dobro prihvaćena od strane tadašnjeg rukovodstva škole i opštine Bački Petrovac. Ličnosti zaslužne za realizaciju ovog projekta su: gospođa direktorka gimnazije Viera Boldocka, tadašnji predsednik Školskog odbora gospodin Michael Spevak i tadašnji predsednik SO gospodin Juraj Červenak. Ne zaboravljajući ostale pozivamo se na “Pamätnicu” učeničkog doma, koju je sastavio gospodin Samuel Boldocki a izdavači su “Slovački izdavački centar” i “AST Kultura” Bački Petrovac 2007.godine, i u kojoj su detaljne informacije o ovom projektu. Ovde će biti samo ukratko spomenute najbitnije činjenice.

Finansijska sredstva za izgradnju internata obezbedili su: Slovačka Republika, “Nadácia pre pomoc krajanom”, opština Bački Petrovac, Vlada Republike Srbije, Savezna vlada, partnerski grad Nitra i ostali.

Za vreme perioda inflacije izgradnja Doma učenika je bila otežana zbog nedostatka materijalnih sredstava.

Internat je svečano otvoren 30. januara 1997.godine uz učešće značajnih državnih i partijskih funkcionera, funkcionera Matice Slovačke iz Slovačke, Srbije, Vojvodine i najviših verskih predstavnika evangelističke a.v. i katoličke crkve i uz značajno učešće građana Bačkog Petrovca i svih slovačkih mesta u Vojvodini. Posle otvaranja zgrade sledila je registracija Doma učenika i promena Statuta Gimnazije. Konačno je bila izvršena registracija ustanove pod nazivom: Gimnazija “Jan Kolar” sa domom učenika. Već u septembru 1997.godine prvi gimnazijalci su se uselili u novoizgrađeni dom i tada je ova ustanova počela sa radom.

Zgrada internata obuhvata 1266,40 m2 stambenog prostora. U prizemlju je kuhinja, trpezarija, vešernica, kancelarija upravnika, zajednička prostorija za učenike, soba za bolesnog učenika i soba za vaspitače. Na spratu se nalazi 12 soba (dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne), ukupno 85 kreveta. Na svakih šest stanara su higijenski čvorovi visokog standarda.

S obzirom na činjenicu da je Dom učenika građen u periodu inflacije, mnogi delovi zgrade su zahtevali rekonstrukciju: prozori, kupatila, kuhinja itd. Uvedeno je gasno grejanje, nabavljeni su računari za učenike i osoblje doma, uveden internet, nov nameštaj, vozilo za nabavku i razne druge stvari.

Za vreme stanovanja u Domu učenika učenici mogu da se uključe u aktivne sekcije kao što su: debatni klub, moderan ples, folklor, aerobik, odbojka, stoni tenis, košarka, šahovska sekcija, recitatorska sekcija, maternji jezik. Ove sekcije vode i organizuju vaspitači Doma učenika.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top