Mona Wellness priča u dvoje
Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Učenički domovi » Dom učenika srednjih škola Čačak

Dom učenika srednjih škola Čačak

Dom učenika srednjih škola Čačak

32000 Čačak
Učiteljska 8
032 222 326, 032 222 533
www.domucenika-cacak.org.rs

Konkurs za prijem učenika u dom

Istorijat Doma

Dom Učenika u Čačku izgrađen je 1930. godine od dobrovoljnih priloga učitelja moravičkog, studeničkog, takovskog, trnavskog i još nekoliko srezova i bio je namenjen za stanovanje dece siromašnih učiteljskih porodica iz okolnih srezova.

Za vreme II svetskog rata ovde je su bila smeštena deca izbeglica i ratna siročad (među izbeglicama nalazile su se i operski pevač Miroslav Čangalović, violinista Dušan Trbojević, novinar Relja Atanasijević… ), a posle završetka rata ova zgrada je menjala namenu.

Bio je tu Dom omladine, pa Savez amatera, onda Muzička škola, pa Pedagoško-prosvetni zavod, pa Dom kulture…

Konačno 1968. godine dom se vraća – učenicima koji dolaze sa strane da nastave srednje obrazovanje u čačanskim školama.

Citati iz “Izveštaja o podizanju Učiteljskog doma u Čačku” u izdanju Štamparije i knjigoveznice Stevana Matića, Čačak, 1930.godine.
“…Jednog dana pri kraju avgusta 1924. kada se učitelji prikupljaju, da otopčnu rad, sedeli su dva čačanska učitelja pred “Kasinom” u Čačku.
Posle običnih, partijskih peckanja razgovor su poveli o teškom stanju učitelja, dok svoju decu školuju. Neki je učitelj srećan, pa dobije mesto u varošici i tu u zajednici sa celom svojom porodicom, jedući što se vele iz jednog čanka, oni školuju svoju decu. Dok njihove kolege, koje iz budi kojih razloga moraju ostati sa službom u selu, ali ako imaju
jedno ili dva deteta, nekako ih školuju, ali ako je dece više oni se grdno muče, a muče i svoju decu, rđavom hranom i lošim stanom…”

“…Posle ovakvog dugog razgovora o ovim našim učiteljskim neprilikama i teškoćama, reći će mlađi učitelj: Kako bi bilo, da u čačku podignemo Učiteljski Dom, gde bi stanovala učiteljska deca, kada se školuju u Čačku?
Ove reči mladog učitelj, koji se tek oženio, i koji je video muke svojih starijih drugova, nije trebalo ponoviti. Dva sata su sedeli i pitanje o kome je pala reč pretresali sa svih strana.
Jedna divna ideja pala je, pala je u zgodan čas i pala među dva čoveka, koji u taj mah nisu znali šta znači nemožemo, nećemo i teško je…”

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top