Javor-Zimske carolije
Naslovna » Deca sa smetnjama » Saveti roditeljima » Drugo dete više obaveza?

Drugo dete više obaveza?

drugo-dete-vise-obavezaDeveti mesec i panika

Sasvim je normalno da ste zabrinuti krajem trudnoće. Ne samo da vas brine hoće li sve ići kako je planirano kada nastupi porođaj, nego ćete se možda pitate i o vlastitoj sposobnosti da izađete na kraj s dvoje dece.

Osećate li da vas havata panika, pokušajte da rešavate jedan po jedan problem.
Na primer, isplanirajte dnevnu rutinu po izlasku iz porodilišta, ko će vam pomagati i kako ćete podeliti kućne poslove i obaveze.
S partnerom razgovarajte o podeli noćnih dužnosti kako oko novorođenčeta, tako i oko starijeg deteta.
Isplanirajte strategije kojima ćete zabaviti starije dete u vreme kada hranite bebu i brinete se o njoj. Raspitajte se o vrtićima. Porazgovarajte sa detetom o dolasku brata ili sestre.

Stvaranje veze između oca i bebe

Neki su muškarci prirodno predodređeni da budu odlični očevi i tačno znaju šta treba da rade kako bi pomogli u svim novim dužnostima s kojima se sreću mame. Ali, ostali pomažu tek povremeno, uglavnom se baveći starijim detetom kad se beba rodi.
O očevima koji rade, i mnogo su umorni kada dođu s posla, i ne uključuju se u poslove oko dece i kuće ovde nećemo pisati. Nećemo da kvarimo temu.

Ne zaboravite da je sasvim uobičajeno da su muškarci u početku prestrašeni i da se osećaju nespremnima za držanje sićušne bebe. I to je razlog zbog kojeg se po rođenju druge bebe očevi najčešće dodatno zbliže sa starijim detetom. I dok se vi posvećujete novom članu, veza između njih dvoje sve je jača.

Ali, nekoliko nedelja po bebinom rođenju, tata treba da se aktivnije uključi u brigu o njoj. Za to postoji nekoliko razloga:
– Pre svega, vi ćete imati više vremena za sebe. Ako otac preuzme obavezu jednog od noćnih hranjenja, spojićete više sati sna u kontinuitetu, što će biti pravi blagoslov.
– Nadalje, između bebe i tate počeće da se razvija mnogo dublja povezanost.

Drugo dete više obaveza…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top