Naslovna » Deca » Deca » Dobićeš brata

Dobićeš brata

Kad bi bilo najbolje reći detetu: Dobićeš brata!
Dolazak nove bebe je događaj koji menja život celoj porodici, ali najveći uticaj ima na vaše prvo dete.

dobices-brata

Objavljivanje te velike vesti zahteva mnogo planiranja i pripremanja. Najbolje je ništa ne govoriti dok trudnoća nije u potpunosti potvrđena. Neki će roditelji to reći u 12 nedelji trudnoće kada je rizik od pobačaja manji. Neki će čekati pregled u dvanesetoj nedelji trudnoće i potvrdu da je sve u redu.

Ako hoćete, a ovo se i savetuje ako je vaše dete mlađe od dve godine, možete mu to reći kada postane vidljivo da mami raste stomak.
Ni jedno dete nije isto, pa tako i ne postoje jasna i stroga pravila kada i kako mu reći ovu vest. Najverovatnije ćete instinktivno osetiti šta je najbolje za vaše dete i kada.

Dobićeš brata

Postoje određene stvari o kojima treba razmisliti pre nego što odlučite u kom trenutku ćete reći novost.

Mala deca nemaju jasnu predstavu o vremenu i postupnim promenama, pa se oduprite izazovu da vest prerano saopštite detetu. Ali je isto tako važno i da ne saznaju prekasno.

Naravno da su roditelji nestrpljivi da podele ovu radosnu vest s rođacima i prijateljima. Ali mnogi ne shvataju da njihovo dete jaslenog uzrasta “prisluškuje” razgovore. Starije bebe razumeju jezik kojim govorimo mnogo bolje nego što ga one same mogu izgovoriti (Sve čujem i osećam i razumem ali ne umem da kažem).

Ono što možda ne znate je da, dok vam sedi u krilu i igra se, starija beba upija mnogo toga o čemu razgovarate s drugima. Tako da, čim počnete da razgovarate sa drugima o svojoj trudnoći, vreme je da to kažete i svom detetu.

Pre objave velike novosti, pripremite dete. Ako vidite drugu ženu koja je trudna, pokažite na njen stomak i iskoristite to kao uvodnu priču za svoje dete jaslenog uzrasta. Objasnite mu da u stomaku te tete raste mala beba (ona tu jede, spava, igra se, raste…).

Možda je neko od drugara vašeg deteta dobio nedavno brata ili sestru. I to je idealna prilika za uvodnu priču o trudnoći i bebama. Maloj deci je mnogo lakše da shvate određenu stvar ako je ona vidljiva ili opipljiva u njihovom okruženju.

Dobićeš brata

Privucite pažnju deteta na novorođenčad pored kojih prolazite na ulici. Razgovarajte s detetom o njima (kako te male bebe izgledaju, kako su slatke, zašto plaču….). Probudite radoznalost kod deteta kroz priče koje imaju smisla tako što ćete se igrati “pretvaranja” s lutkama.

Odaberite tih i opušten trenutak da kažete detetu da i u vašem stomaku raste beba…>>

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top