Naslovna » Mama » Edukacija nikad nije bila bliža – kliknite i učite!

Edukacija nikad nije bila bliža – kliknite i učite!

 

U današnje vreme je lakše nego ikad doći do novih znanja. Ograničenja kao što su nedostatak vremena, udaljenost od velikog grada ili finansijska situacija, sad polako prestaju da budu prepreka ukoliko čovek želi da nastavi ili dopuni svoje obrazovanje.

 Jedan od najnaprednijih pokreta u svetu kada je obrazovanje u pitanju je platforma MOOCs – Massive Open Online Courses. Na ovom mestu mogu se naći onlajn kursevi u različitim formatima – snimljena predavanja, problemi i zadaci za rešavanje, različiti edukativni materijali. Takođe postoji interaktivni forum za učesnike na kojima iskustva i znanja razmenjuju studenti, asistenti i profesori. Platforma je pokrenuta još 2006, a od 2012. predstavlja jedan od  najpopularnijih modela učenja na daljinu. Više je razloga za sve veću popularnost platforme MOOCs – kursevi koje nude su moderni, relevantni i korisni, način učenja je fleksibilan i ovakva vrsta edukacije se sve više priznaje prilikom zapošljavanja ili napretka u karijeri.

Neki od najboljih svetskih univerziteta koriste ovu platfomu, a kursevi koje nude obuhvataju neke od najnovijih i najzanimljivijih trendova kao što su neuromarketing, uticaj pshilogije na ekonomiju, izučavanje genetike u cilju proučavanja razvojne dinamike velikih korporacija i slično. Ovakva vrsta predmeta često nije dostupna u regularnim školama i na fakultetima, pa je ova platforma  zato atraktivna za one koji tragaju za najnovijim saznanjima iz ovih oblasti.

Kursevi su jako fleksiblni, na jednu temu se možete vraćati više puta, a čim pređete određenu oblast, nude vam se ideje za nastavak učenja, odnosno kursevi koji su nadogradnja znanja.

Korisno je i to što većina kurseva ima aplikacije za telefon ili tablet uređaj, kao i mogućnost da neka video predavanja skinete pa ih možete gledati i slušati čak i onda kada nemate pristup internetu.

Sve više kurseva omogućava da steknete sertifikat ili diplomu koju možete da uvrstite u svoj CV i time unapredite svoje šanse za nalaženje dobrog radnog mesta.

U kompaniji JTI Srbija već neko vreme se koristi Lynda, međunarodni online provajder edukativnih kurseva koji se nalazi u okviru MOOCs platforme. Ova platforma povezana je sa sajtom LinkedIn , najpoznatijom svetskom bazom za traženje poslovnih mogućnosti. Zaposlenima u JTI Srbija, kompanija omogućava da pohađaju plaćene kurseve ovog provajdera. Kursevi koji su dostupni pokrivaju teme kao što su biznis, softveri, tehnologija ali i kreativne veštine potrebne za postizanje profesionalnih i ličnih ciljeva. Dostupna su i video predavanja iz Lynda onlajn biblioteke.

Najčešće teme kurseva koje se koriste u JTI Srbija su: strateški menadžment, korišćenje Excel programa, programiranje, vođenje timova ili kursevi fotografije. Kao najčešći korisnici ove platforme ističu se zaposleni u sektorima IT i prodaje.

Ono što je najbolje u vezi sa ovom platformom je to što kada zaposleni dobije pristup određenoj temi, može taj pristup iskoristiti i za ostale predmete, kako one iz oblasti poslovnih, tako i one iz domena ličnih interesovanja i usavršavanja.

Osim klasičnih kurseva, Lynda nudi veliki broj dokumentarnih filmova sa vrhunskim svetskim konsultantima, liderima i pionirima biznisa.

I vi možete da isprobate MOOC. Najbolje mesto da počnete je lista kurseva – Massive List of Mooc Providers Around the World , sortiranih po temama kao i po težini kursa. Sigurni smo, da kada jednom zakoračite u ovaj svet, često ćete se vraćati!

 

 

izvor Blic

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top