Naslovna » Obrazovanje » Državno obrazovanje » Srednje škole » Ekonomska škola Kuršumlija

Ekonomska škola Kuršumlija


srednja-skola

Kuršumlijsko-podujevska ekonomska škola – Kuršumlija

18430 Kuršumlija
Karađorđeva 2
027 389 024

www.ekonomskak.wordpress.com

Minimalan broj bodova za upis koje su imali rangirani na listi prethodnih godina…

Obrazovni profili i slobodna mesta za upis – školska 2024/2025

EKONOMIJA, PRAVO I ADMINISTRACIJA

TOKU SB 4L01S EKONOMSKI TEHNIČAR 28 4 GOD Srpski

ZDRAVSTVO I SOCIJALNA ZAŠTITA

TOKU SB 4O14S FIZIOTERAPEUTSKI TEHNIČAR 28 4 GOD Srpski

TRGOVINA, UGOSTITELJSTVO I TURIZAM

TOKU SB 3K07S KONOBAR — 0 + 14 DUAL 14 3 GOD Srpski
TOKU SB 3K08S KUVAR — 0 + 14 DUAL 14 3 GOD Srpski
TOKU SB 4K03S KULINARSKI TEHNIČAR — 8 + 20 DUAL 28 4 GOD Srpski

O školi

Ekonomska škola u Kuršumliji otvorena je 20.septembra 1954. godine na zahtev Narodnog odbora Kosaničkog sreza. Sa radom je počela u prostorijama Osnovne škole „Drinka Pavlović“. Te godine je u prvi razred upisano 180 učenika iz čitavog topličkog kraja. Ovoj generaciji znanja je prenosilo 14 profesora i nastavnika.

Od školske 1963/64. godine Ekonomska škola u Kuršumliji rad nastavlja u novoizgrađenoj zgradi u Karađorđevoj ulici br. 2, gde se nalazi i danas. Kao srednja stručna škola nastavlja obrazovanje mladih prvo u okviru jednog područja rada – ekonomija, pravo i administracija, a kasnije i drugog – trgovina, turizam i ugostiteljstvo.

U proteklih pedesetak godina u ovoj školi je maturiralo više od 7.000 učenika raznih struka: ekonomske, komercijalne, pravne, turističke, ugostiteljske, trgovačke.

U skladu sa društvenim promenama menjao se i plan i program obrazovanja u školi. Te promene su zahtevale osavremenjivanje nastave, prostora gde se izvodila nastava i nastavnih sredstava, tako da u školi danas postoje multimedijalna učionica, dva kabineta računarstva i informatike, dva kabineta savremene poslovne korespondencije, kabineti kuvarstva, usluživanja, trgovinskog poslovanja. Multimedijalna učionica je opremljena kompjuterima, skenerom i projektorom. Kabineti računarstva i informatike i savremene poslovne korespodencije su u potpunosti opremljeni računarima. Školsku zgradu od preko 4.000 metara kvadratnih čine i 20 učionica opšte namene, sala za fizičko vaspitanje, biblioteka sa knjižnim fondom od 11.000 naslova, nastavnička kancelarija i ostale prostorije. Školsko dvorište ima dve celine: prvu čine staza od ulaza škole i lepo uređen park, a druga celina je školski poligon sa svlačionicama i tribinom.

Škola ima dugu tradiciju učešća na takmičenjima na svim nivoima i to: iz stručnih ekonomskih predmeta, takmičenja recitatora, literata, stranih jezika, istorije. Učenici ugostiteljskog područja rada su stalni učesnici takmičenja i susreta škola i ugostiteljskih radnika.

Ekonomska škola Kuršumlija

Dan škole se obeležava 20. septembra prigodnim programom i tom prilikom učenici uz pomoć profesora organizuju turnire, kvizove, izložbe svojih radova.

Mnogi bivši učenici naše škole su danas ugledni intelektualci i stručnjaci. Većina njih imaju iza sebe veliki broj knjiga, udžbenika i studija. Navešćemo samo neke od njih: Jovan Milanović, general u penziji, dugogodišnji vojni ataše u Alžiru i Briselu; prof.dr Života Ristić, afirmisani finansijski stručnjak i bankar, autor izvesnog broja važnih knjiga, stručna znanja je sticao u SR Nemačkoj; prof.dr Dragić Stojadinović, redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, doktorsku disertaciju pripremao na MGU u Moskvi, objavio je petnaest knjiga iz ekonomije, a pod pseudonimom Nebojša Toplički objavio je četiri zbirke pesama, od kojih su dve namenjene deci; Božidar Kešeljević, slikar; prof.dr Milorad Božić, profesor Pravnog fakulteta u Nišu; Aleksandar Sekulović, advokat, bivši diplomata SRJ; Stefanović Hranislav, general u penziji; prof.dr Živorad Gligorijević, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu; doc.dr Tadija Đukić, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu; doc.dr Biljana Popović, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu; prof.dr Ljilja Antić (rođ. Popović), profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu; prof.dr Vesna Sekulović (rođ. Jablanović), profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu; prof.dr Ivana Simić, profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu; Brana Milivojević, najbolji rukometaš Škole, istaknuti prvotimac “Železničara” iz Niša i “Crvene Zvezde” iz Beograda i mnogi drugi.

Ekonomska škola Kuršumlija

Ekonomska škola danas ima 15 odeljenja i 377 učenika koji se obrazuju za ekonomske tehničare, kulinarske tehničare, konobare, kuvare. Nastavu izvodi 37 nastavnika sa viskokom stručnom spremom, 5 sa višom i 2 nastavnika praktične nastave.

Škola je bila domaćin više školskih takmičenja na opštinskom i okružnom nivou, kao i domaćin republičkog takmičenja 2000. godine iz monetarne ekonomije i bankarstva. Na ovom takmičenju su učestvovale skoro sve ekonomske škole iz Srbije.

Naša škola se nalazi u malom mestu, ali je značaj njenog postojanja veliki. U svojoj dugoj tradiciji u ni malo lakoj misiji obrazovanja i vaspitanja mladih ljudi, Ekonomska škola je našla svvoje mesto ne samo u topličkom kraju, nego i u čitavoj zemlji. U prilog gome govori nam podatak da i danas upisujemo učenike iz Prokuplja, Blaca, Žitorađe, Doljevca, Niša, Kruševca, Brusa i mnogih drugih mesta. U drugim školama svo rado viđeni gosti, ali se uvek trudimo da budemo još bolji domaćini. Sa osmehom na licu dočekujemo kolege i učenike iz drugih škola, roditelje, prijatelje, kao i bivše učenike. Mi smo škola otvorenog srca!

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top