Naslovna » Uncategorized » FILM “JA KAPETAN” REDITELJA MATEA GARONEA OD DANAS NA REPERTOARU BIOSKOPA

FILM “JA KAPETAN” REDITELJA MATEA GARONEA OD DANAS NA REPERTOARU BIOSKOPA

Od danas, 14. marta, na platnu domaćih bioskopa naći će se ostavrenje reditelja i scenariste Matea Garonea – “JA KAPETAN”.

Film koji je poneo nominaciju za nagardu Oskar u kategoriji za najboji strani film je dirljiva priča italijanskog reditelja Garonea o velikim snovima siromašnijih za nekim zamišljenim boljim mestom za boravak i lagodnijim životom. Iako film nije nagrađem zlatnom statuom u Americi, na prestižnom filmskom festivalu u Veneciji ovenčan je čuvenim Srebrnim lavom za najbolju režiju.

Kao savremenik velikih migracija iz Afrike ka bogatijim zemljama Evrope, nagrađivani reditelj donosi pred filmsku publiku naslov koji u centar dešavanja postavlja dvojicu mladića iz Senegala čiji je jedini san odlazak sa afričkog kontinenta i naseljavanje evropskog.
Sejd i Musa su šesnaestogodišnjaci koji napuštaju Dakar i uz svo protivljenje svojih porodica odlučuju se za rizično putovanje o kom i u njihovom kraju mnogi ne govore sa optimizmom. Pored svih upozorenja, samih opasnosti koje donose pustinja Sahara, libijski zatvori i samo morsko prostranstvo, njih dvojica postaju svesni tek tokom same migracije.

Mateo Garon poznat je publici i po ostavrenjima “Gomora”, “Dogman”, kao  i po filmu “Pinokio” iz 2019. godine u kojem je ulogu Đepeta tumačio Roberto Beninji. 
U filmu Ja Kapetan glavnu ulogu poverio je mladom Sejdu čiji je talenat prepoznat i na pomenutom filmskom festivalu u Veneciji gde je Sejdu i osvojio nagradu za najboljeg mladog glumca.

script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js">

Nema komentara.

Scroll To Top